794 – Uitzicht op de Parallelweg

Veel, heel veel is er al geschreven over wat er aan bouwsels in onze stad verloren is gegaan. En gelet op het goede dat onze stadsbestuurders met de toekomst van het Gibraltar van het Noorden en haar inwoners voor hebben, zal er nog wel menig steentje worden losgewoeld, ook in de nabije toekomst. Soms heeft het er veel van dat een verdwenen bouwwerk of straat geheel en al in het vergeetboek is terechtgekomen. En dat is dan weer het mooie van deze rubriek, bepaalde bouwwerken of straten mogen dan verdwenen zijn, maar de herinneringen er aan zullen nooit verdwijnen. Sterker nog er hoeft maar iets te gebeuren hetzij bij een bepaalde gebeurtenis of bij iets wat actueel is. Neem alleen maar zondagavond toen hebben we toch een geweldige wolkbreuk gehad, en de afgelopen maandagmiddag was een record wolkbreuk die zijn weerga niet kent. En juist bij dat soort gebeurtenissen moet ik altijd terug denken aan de oude Sluisdijkstraatbuurt! Bij een stevige regen- en onweersbui was het vaste prik dat een deel van de buurt samen met de Parallelweg blank kwamen te staan. Velen onder ons zullen zich dat nog wel weten te herinneren. Vandaar dat ik voor vandaag een foto uit mijn verzameling heb gelicht die ons een prachtig uitzicht biedt op de Parallelweg, uit de tijd dat de Parallelweg nog echt een uitstraling had.

Foto: Uitzicht op de Parallelweg.

Foto: Wateroverlast in de eerste Goversdwarsstraat in 1965 55 jaar geleden!

 

10 Comments on “794 – Uitzicht op de Parallelweg

 1. Ach ja wie weet zich die enorme sloot aan water op de Parallelweg niet meer voor de geest te halen.Wat een verbetering is dat geworden weer prachtige foto’s en een goed verhaal

 2. De Sluisdijkstraatbuurt, zoals ik me herinner, had altijd problemen met grondwater.
  Ik herinner me van onze woning in de Sluisdijkstraat dat de planken van de vloer waren aangetast door het vocht en moesten worden vervangen. Toen die eruit waren, was onze woonkamer een vijver.
  Problemen met grondwater, hoorde ik, kwamen doordat daar in de bodem, vlak onder de oppervlakte, een laag zit waar het water moeilijk doorheen kan.

  • De sluisdijkstraat was vroeger een dijk met een sluis… Wellicht dat daar ook nog wat water bij kwam kijken.
   .
   Verder weet ik dat ze de duinen graag nat houden, vanwege de plantjes, daardoor is het grondwater hoog.

  • Een oom van ons woonde in de Goversstraat en die trof ook een zwembad aan onder zijn voorkamer vloer aan. Overigens hebben jullie een foto van de koffie en theewinkel van Klaas Bremer op de hoek van de 1e Goversdwarsstraat hoek Goversstraat.

   • Ik heb nooit een foto van de winkel van Klaas Bremer ergens gevonden, heel jammer want ik zie die winkel zo voor mij!

 3. Wat een schitterende aflevering van Afgestoft is dit en dan ook nog zo actueel vanwege de wateroverlast.

 4. Weinig aan toe te voegen prachtige foto’s een ijzersterke uitleg, trouwens ik had niet anders verwacht.

 5. Ohhh! Jeugdherinneringen geweldig om dit te mogen zien de oude Sluisdijkstraatbuurt!