791 – Marine Zwembad

Ik moet zeggen en vooral op de vraag van een stel oud-Nieuwediepers dat het af en toe wel eens moeilijk is om twee wekelijks een artikeltje te schrijven voor de rubriek Afgestoft! Maar goed Den Helder het is een soort van een historische puzzel, waar als je even niet oplet je een stukje van mist. Met andere woorden zo was het en zo is het. Maar historisch gezien is er toch wel weer eens wat te melden wat een ieder zal aanspreken! Zo was het op 1 augustus precies honderd en één jaar geleden dat schout bij nacht J. Soutendam op de voormalige Rijkswerf te Willemsoord de feestelijke opening verrichtte van het Marine Zwembad. Vele onder ons, en een ieder op zich zullen een bepaalde herinnering hebben aan het aan de Hoofdgracht gelegen en in 1992 gesloopte zwembad. En toch had dit zwembad uit historisch oogpunt, iets aparts. Wie de architect en de bouwmeester er van zijn geweest weet ik niet maar wat vast staat is dat er boven de hoofdingang een unieke gevelsteen zat! Deze gevelsteen is tijdens de sloop verwijderd, maar door onkundig rijgedrag van iemand op een heftruck deels verloren gegaan!

Foto:  Marine Zwembad aan de Hoofdgracht.

Foto: Interieur Marine zwembad.

10 Comments on “791 – Marine Zwembad

 1. Ach ja zo zie je nog maar weinig kleedhokjes dicht bij het bad een heerlijk stukje geschiedenis

 2. Tot in de jaren ´50 hadden veel woningen geen bad of douche. Daarom zijn er in de loop der tijden in Den Helder diverse badhuizen geweest.
  In oude kranten zie ik dat het Marinebad in een ver verleden ook als badhuis diende, je kon er tegen lagere prijs de douches gebruiken zonder recht op zwemmen.
  “Zaterdags dan ga ik in het bad”, zongen Snip en Snap, “niet maandag, …” en dan volgden de overige dagen van de week. Inderdaad vond (en vindt misschien nog) de meerderheid één keer per week wel genoeg.

 3. Onderdeel van het lesprogramma elektrotechniek” van de bedrijfsschool RW, was
  op zaterdagochtend een uur zwemmen in dit bad. Er werd toen nog gewerkt op zaterdag-ochtend en werd er ook loon uitbetaald.
  Zoals Hans Zuidweg aangaf was een douche thuis een luxe welke nogal schaars was in de jaren ’50.
  Voor het zwemmen was een flinke douche-beurt noodzakelijk.
  Daarna inspectie door de badmeester welke met een vinger over je enkels wreef om te
  zien of er geen hardnekkig vuil was achtergebleven.
  Het was een luxe om hier elke week te vertoeven temeer omdat er geen ander zwembad
  aanwezig was in Den Helder, behalve het bad achter de dijk.

 4. Ik wil bij deze zowel Hans Zuidweg en Hans Boogert bedanken voor hun uitleg als toevoeging op deze geweldige aflevering van Afgestoft!

 5. Ook boven kon je je omkleden. Lange banken met lange gordijnen ervoor. Zie links boven op de foto. Het marine-zwembad werd gerund door mariniers. De Wijn en Wijnants zijn de bekendste personen.