786 – Het Helders Marine Museum

Zo’n 58 jaar geleden om precies te zijn op donderdag 2 augustus 1962 opende mevrouw de Vos van Steenwijk echtgenote van vice-admiraal A. N. de Vos van Steenwijk het Helders Marine Museum aan de Hoofdgracht. Daarvoor was het Marine Museum gevestigd geweest in het Peperhuisje aan de Buitenhaven. In deze tijden dat praktisch de hele wereld op z’n kop staat door het corona virus en het reizen in eigen land voor veel mensen noodzakelijk is geworden is een bezoek aan het Marinemuseum een bezoek aan een top attractie. Als echte Nieuwedieper kan ik haast wel zeggen dat ik er al honderden keren ben geweest. Vooral ’t Torentje vind ik nog altijd op museaal gebied het mooiste gedeelte van het museum, en dat heeft vooral te maken met de oude scheepsmodellen en de schilderijen van vlootvoogden uit vervlogen tijden. ’t Torentje werd omstreeks 1823 gebouwd als opslag voor licht ontvlambare stoffen en behoort daarbij tot één van de oudste gebouwen van Den Helder! Voor vandaag heb ik om het wat te illustreren twee unieke foto’s boven water gehaald over de geschiedenis van het Helders Marine Museum. Op de eerste foto zien we mevrouw de Vos van Steenwijk tijdens de opening van het museum in 1962 en op de tweede foto zien we het Helders Marine Museum in 1968.

Foto: Mevrouw de Vos van Steenwijk tijdens de opening van het Marine Museum in1962.

 

Foto: Het Marine Museum in 1968.

5 Comments on “786 – Het Helders Marine Museum

  1. een mooi gezicht van die dame die mij lijkt te twijfelen kapot gooien zonde toch
    weer 2 schitterende plaatjes van ons mooie Den Helder

  2. Een mooi stukje maritieme historie die twee foto’s, en toen was het nog echt Het Helders Marine Museum. Compliment voor deze schitterende foto’s.

  3. Het Marine Museum heeft voor mij altijd iets speciaals en inderdaad dan het oude gedeelte. Cees heb je ook nog iets in huis van het zwembad wat vroeger naast het museum stond.

    • Het Marine Zwembad aan de Hoofdgracht zul je bedoelen echt geweldig was dat, ja dat wil ik ook nog wel eens terug zien.