785 – Havengezicht

Het is altijd weer leuk als je weer eens een serie ansichtkaarten aan de verzameling mag toevoegen! Afgelopen week kreeg ik van een trouwe lezer van deze rubriek een klein stapeltje oude ansichtkaarten aangeboden. En het mooie van zo’n geste is, dat er altijd weer kaarten tussen zitten die je niet hebt, vandaar dat ik u vandaag een ansichtkaart toon van de haven van Den Helder die in augustus 1910 is verzonden naar iemand in Vlissingen. De afbeelding is waarschijnlijk op een dag gemaakt dat Harer Majesteits vloot buitengaats was. Want op de voorgrond zien we een Wieringer botter en een botter waarvan zo niet bekend is waar die vandaan komt en volgens mijl ligt daarachter de Ada van Holland van de Teso. Ongeveer tegenover het Havenplein zien we als ik het goed heb een zogenaamde strijkijzer liggen dit waren marineschepen van de Thorklasse kanonneerboten die omstreeks 1879 waren gebouwd. Iets verderop zien we Hr. Ms. Wachtschip en de Lange brug en de uit 1840 daterende Marinierskazerne die heden ten dage nog steeds wacht op een nieuwe bestemming. Helemaal links zien we nog het Zoölogisch station en Hr. Ms. Neptunes voorheen Hr. Ms. Evertsen.

Foto: Havengezicht Den Helder.

 

4 Comments on “785 – Havengezicht

  1. Wat een juweeltje van een ansichtkaart schitterend uitgekozen.

  2. Hoe de Teso nou aan de radarboot Ada van Holland ooit is gekomen is mij nog steeds een raadsel. Geweldig interessante foto trouwens weer

  3. Van mij mag je meer van dit soort foto’s laten zien, dit echt fascinerend je mag de schenker van deze ansichtkaarten wel dankbaar zijn