784 – Koningstraat

Het mocht weer, dus ben ik vorige week met wat vrinden de hort op gegaan in Den Helder en ik moet u zeggen het voelt vreemd aan! Dus eigenlijk was ik blij toe dat iemand uit ons gezelschap opperde om bij de kruidenier die op de kleintjes let een kratje bier en nog wat versnaperingen te halen en bij hem thuis te nuttigen. En u weet hoe dat gaat, onder het genot van een flesje bier zaten we wat te mijmeren over vroeger tijden toen alles nog echt normaal was! U weet wel die tijd dat je na afloop van de bioscoop voorstelling bij de snackbar van Dunselman in de Beatrixstraat nog even een kroket ging halen. Maar onze gedachten gingen ook terug naar de tijd dat je ergens in de Koningstraat ter hoogte waar vroeger opticien Visser zat een broodje shoarma kon kopen, iets wat tegenwoordig heel normaal is. Maar ook de herinnering aan de Koningstraat zelf heeft iets aparts en dan bedoel ik het tweede gedeelte zeg maar van Han Zegel tot aan het Koningsplein! Waarbij dient opgemerkt dat alleen Aris Laan de laatste vertegenwoordiger is uit de tijd van winkels als van Willigen, Bischoff, bakkerij Elte en fotograaf Werner Crone om maar iets te noemen. Overigens heeft later in het voormalige winkelpand van Werner Crone Guurtje Maats-Rijkers nog een alleraardigs antiekwinkeltje gehad!

Foto: Koningstraat.

 

14 Comments on “784 – Koningstraat

 1. Werner Crone adverteerde in de jaren ´30 ¨Voorheen Chef Kreuger”.
  Dat suggereert dat hij de zaak van Chef Kreuger heeft overgenomen, maar dat is niet helemaal zo. Hij zat wel op het zelfde adres, Koningstraat 29.
  ChK is in 1921 naar Indië vertrokken. Een paar jaar later weer teruggekomen, maar niet meer als fotograaf werkzaam geweest.
  Na zijn vertrek is het fotografisch bedrijf voortgezet onder de wat bedriegelijke naam “Firma Chef Kreuger”. De naam van de fotograaf die erachter zat werd nooit genoemd, waarschijnlijk om optimaal van de reputatie en naamsbekendheid van ChK te profiterern.
  De naam was Johannes Cornelis Kooter, maar dat bleek pas in 1934 uit een advertentie van de curator, toen de heer Kooter, handelend onder de naam “Fima ChK”, failliet was.

  • Johannes Cornelis Kooter is op 5 februari 1942 op 51 jarige leeftijd in Utrecht overleden.

  • Als ik het goed heb, heeft Chef Kreuger ook nog iets in de horeca gedaan!

   • Na zijn terugkomst uit Indië: Dennenheuvel, Huisduinen. Heeft ook in de gemeentelijke politiek gezeten.

 2. Ach ja weer een foto waar mijn horeca hart van aan de loop gaat en weer zin krijg in het normaal drukte jazz weekend kermis enz

 3. Wat een schitterende foto is dit van de Koningstraat, helaas is er van dit gedeelte bijna niets meer over.

 4. Ja dat weet ik ook nog wel opticien Visser met de tekst op het raam v/h Filbri.
  En dan moet je bedenken dat die Filbri al tachtig jaar daarvoor was overleden. Maar de foto van de Koningstraat is natuurlijk geweldig.

  • “J.M. de Visser, voorheen Filbri, hofleverancier” was eigenlijk pronken met veren die hij niet had.
   Overigens was die Filbri waarschijnlijk geen hofleverancier geworden om zijn brillen. Was voormalig instrumentmaker op het KIM. Verkocht misschien ook brillen, maar was vermaard als bouwer van instrumenten, zoals sextanten.
   Tussen Filbri en De Visser heeft nog een andere eigenaar gezeten, J. Heijloo. De zaak zat in die tijd op de Hoofdgracht.

   • Nou Hans daar heb je helemaal gelijk in dat het pronken met veren was die hij niet had. Maar ook Hein Schilperoort heeft een punt. Want Gerardus Bernardus Hendricus Filbri is op 20 januari 1908 op 71 jarige leeftijd overleden in Den Helder. Hij woonde naast de Marineclub.

    • Als je googelt “Filbri instrumentmaker”, dan zie je dat de Helderse Filbri een aantal familieleden had die in het zelfde beroep befaamd waren.

 5. Dit is toch geweldig allemaal deze Afgestoft aflevering vooral met die aanvulde verhalen van Zuidweg erbij! Wij hebben ons ook altijd verbaast dat opticien Visser in de Koningstraat pronkte met Filbri die toen al 80 jaar dood was. Hij had beter een verwijzing kunnen maken naar Jan Heijloo

  • Heijloo adverteerde ook met jachtgeweren en revolvers. Ik weet niet of het in die tijd gebruikelijk was dat opticiens zulke dingen verkochten.

   • Ik heb nog een oude Helderse Courant die achter het behang vandaan kwam met een advertentie uit 1927 van Heijloo en daarin biedt hij inderdaad wapens te koop aan.

 6. In de jaren vijftig ontstond tijdens het voetbalseizoen in de Koningstraat altijd de grootste drukte op zondagmiddag rond een uur of vier, vijf voor het kantoor van de Helderse Courant. De straat werd dan compleet afgesloten door mannen die de voetbaluitslagen wilden weten. Die werden op grote borden gezet die vervolgens werden opgehangen achter de ramen van de krant. De uitslagen kwamen via de telex binnen op de redactie en zo snel mogelijk aan de mannen getoond. Soms zag je er een vrouw tussen. .