782 – Groet uit Den Helder

Vandaag laat ik u een heel bijzondere ansichtkaart uit mijn verzameling zien, namelijk uit de categorie groeten uit Den Helder. Maar wat de ansichtkaart van vandaag nou zo bijzonder maakt is het feit dat de kaart gemaakt en gedrukt is door de fotograaf Eduard Dulfer. Willem Eduard Coenraad Dulfer werd geboren op 2 januari 1860 te Numansdorp (Cromstrijen) en overleed op 25 december 1925 in Den Haag. Eduard Dulfer was ondermeer als fotograaf werkzaam in Schiedam en Delfshaven (Rotterdam), en kwam in 1885 naar Den Helder waar hij tot 1895 verbleef. Vervolgens ging hij weer terug naar Rotterdam waar hij tot 1906 verbleef, daarna was hij nog tot 1911 werkzaam in Apeldoorn. Tenslotte verhuisde Eduard Dulfer naar Den Haag waar hij tussen 1911 en 1920 werkzaam was als pensionhouder. Terugkomend op de ansichtkaart van vandaag en wetende dat Dulfer tussen 1885 en 1895 werkzaam is geweest in Den Helder, kun je aannemen dat dit een zeer oude kaart is die mogelijk rond 1894 is uitgegeven! En afgebeeld zien we een vijftal afbeeldingen die met recht gerekend kunnen worden tot de Helderse historie. En daarbij dient dan nog opgemerkt te worden dat het enige stukje herkenning te zien is op de afbeelding van de Binnenhaven want op de achtergrond zien we de voormalige O.L.V.O.O. kerk in de Jan in ’t Veltstraat.

 

Foto: Groet uit Den Helder.

 

16 Comments on “782 – Groet uit Den Helder

 1. Wat een schitterende ansichtkaart en de daarbij behorende biografie over de fotograaf Eduard Dulfer.

 2. Ja, dit is een schoonheid van een ansichtkaart en dat kom je alleen op Afgestoft tegen.

 3. Zeker een oude kaart want op de kaart staat Den Helder. Nog voor de periode dat het alleen Helder heette wat later weer Den Helder werd. Maar ja zo gaat dat in de Helderse politiek. Grappig dat al zijn kinderen hier in Den Helder geboren zijn.

 4. In oude kranten zag ik dat het zelfde fotobedrijf eerst van D. Pigeaud was, daarna van E. Dulfer (eerst nog even Dulfer en Co) en daarna van C. Kloens.
  Die Toelast op de Binnenhaven was een koffiehuis en hotel waar waar je ook met je kiespijn terecht kon. Een tijdje zat daar één dag per week tandarts Blits uit Amsterdam.

  • Ook de dochter van fotograaf Cornelis Kloens ((1868-1947) Wilhelmina is in Den Helder geboren en wel op 27 juli 1896. Cornelis Kloens was van 1895 tot 1902 werkzaam in Den Helder

 5. In februari 1902 wordt door C. Kloens wegens ziekte zijn huis met fotografisch atelier “goedkoop en op zeer gemakkelijke voorwaarden” te koop aangeboden, Hoofdgracht 53.
  Waarschijnlijk was dat het trieste einde van het bedrijf.

  • Hans,
   Is er nog een opvolger voor Kloens gekomen ik neem aan voor zijn fotostudio!

   • Niet gevonden, waarschijnlijk is het bedrijf niet voortgezet. Later in 1902 zat op dat adres een architect.

 6. Afgestoft is de enigste rubriek waar ik mij als oud- Nieuwedieper in kan terug vinden.

  • Dit is weleens een keer het reageren waard, wij kunnen niet zonder deze rubriek het zijn echt de jeugd herinneringen die zo geweldig mooi overkomen.

 7. Eduard Dulfer is toch één van onze grootste fotografen samen met mej. Anna Clasina Leijer daar moeten we trots op zijn.

  • Da’s lang geleden Cor dat ik nog eens wat van jou gehoord heb. En fotografeer je nog steeds in Frankrijk?

 8. Dit is het betere werk op het gebied van Groeten ansichtkaarten of het uit Nederland of België komt!