780 – Tijdelijk politiebureau aan de Kanaalweg

Vorige week woensdag stonden we in aflevering 778 van deze rubriek stil bij het verschrikkelijke bombardement dat Den Helder in de nacht van 24 op 25 juni 1940 trof. Vandaag komen we nog even terug op dit bombardement want Den Helder raakte ook haar nieuwe hoofdbureau van politie aan de Prins Hendriklaan kwijt. En geschiedkundig gaat iedereen er van uit dat onze plaatselijke hermandad na de verwoesting van het hoofdbureau van politie zich vestigde in het voormalige Ouweliedenhuis aan de Kerkgracht. En in zekere zin klopt dat wel, maar men vestigde zich eerst in het Christelijk Militair tehuis aan de Kanaalweg. Op onderstaande unieke foto ziet u het Helderse politiecorps afgebeeld voor het Christelijk Militair tehuis aan de Kanaalweg. Waarbij opgemerkt dient te worden dat de vader en moeder van het tehuis het echtpaar van Oostende links op de foto een oogje in het zeil houden.

Foto: Christelijk Militairtehuis aan de Kanaalweg tijdelijk hoofdbureau van politie in 1940.

5 Comments on “780 – Tijdelijk politiebureau aan de Kanaalweg

  1. Ach ja weer een plaatje met een gebouw zoals je zelden meer ziet in onze stad.
    Gelukkig zet zich nu een trend door onder de bouwers van den helder om weer aangenaam om te zien te bouwen.

  2. Inderdaad een pracht foto! En iedereen heeft altijd gedacht dat toen het hoofdbureau van politie aan de Prins Hendriklaan was gebombardeerd men meteen naar de Kerkgracht ging. Maar dankzij Afgestoft weten we nu dat het Christelijk Militair Tehuis aan de Kanaalweg eerst dienst heeft gedaan als politiebureau en dat men daarna verhuisde naar de Kerkgracht.

  3. Ik heb nu al een hele serie oude afleveringen van deze rubriek gelezen, maar ik vind het geweldig interessant.