777 – Uitzicht op de Parallelweg en omgeving!

De afbeelding die ik u vandaag laat zien is eveneens tijdens de renovatiewerkzaamheden van 1959-1961 aan de watertoren gemaakt. En deze foto biedt qua uitzicht nog meer kijkplezier dan de vorige twee foto’s die ik u eerder liet zien. Deze foto toont ons een breed scala dat van links tot rechts te bekijken is met in het midden het nieuwe spoorwegemplacement van het in 1958 in gebruik genomen station van Den Helder. Links zien we de Parallelweg, de Ruyghweg met daarachter de HIN kousenfabriek en een gedeelte van de Vogelbuurt. En daarachter is dan weer het nieuwe land te zien waar later de nieuwbouwwijk De Schooten gerealiseerd werd. En dan rechts hebben we uitzicht op de Boerhaavestraat te beginnen met de telefooncentrale van de toenmalige P.T.T. En ongetwijfeld zal de oplettende kijker nog veel meer ontdekken op deze foto en dat is natuurlijk het mooie van foto’s die vanaf een zekere hoogte zijn gemaakt. En beste lezers van Afgestoft mag ik u er op wijzen dat we woensdag 24 juni aandacht besteden aan het zware bombardement van 24 op 25 juni 1940!

9 Comments on “777 – Uitzicht op de Parallelweg en omgeving!

 1. Wat een prachtig plaatje welke geen toevoeging behoeft dan puur genieten

 2. Ik ben het helemaal met DeNachtburgemeester eens, dit is inderdaad puur genieten.

 3. Niet alleen uitzicht op de “Prelleweg” maar ook op een deel
  Boerhavestraat Rechts van het midden de Jan Blankenstraat waar ik
  geboren en getogen ben. In de oorlogsjaren het speelgebied. Tegenover het kruispunt Jan Blankenstraat – Boerhavestraat was een
  grote opslagplaats van briketten en kolen voor de stoomlocs.
  Hoewel bewaakt door Duitse soldaten en afgezet met prikkeldraad heeft ons keukenfornuis er
  overuren op gemaakt.
  Direct rechts uit de Jan Blankenstraat waar op de foto een eenzaam persoon zichtbaar is was een plantsoentje met schuilkelder. Tijdens een bombardement met treffer op de Boerhavestraat daar enige uren verbleven.
  Overdag een speelobject waarvan ik me de stank van uitwerpselen nog goed herinner.

 4. Wat een bijzonder verhaal hans!

  Verder sluit ik mij aan bij de Nachtburgemeester.

  • De Nachtburgemeester kan met een gerust hart gaan slapen want iedereen is het eens dat dit puur genieten is vandaag.

 5. Dit is echt Afgestoft op zijn best, proficiat en ik kijk al uit naar de aflevering van woensdag.

  • Dirk, ik ben het volledig met je eens dat dit, maar trouwens alle afleveringen van Afgestoft iets toe voegen aan de historie van Den Helder.

 6. Nu de laagbouw van het voormalige postkantoor gesloopt is komt ook de telefooncentrale uit het verdom hoekje. Jammer dat die mooie boog ingang vervangen is door een raampartij.