776 – Fort Harssens

Omdat we tegenwoordig met een weersgesteldheid zitten waar regen en wind elkaar aflossen leek het mij een goed idee om eens een ansichtkaart aan u te laten zien van een door zon overgoten Fort Harssens. Over Fort Harssens zijn geen heldenfeiten terug te vinden in onze vaderlandse krijgsgeschiedenis. Behalve het zeldzame proefschieten waarbij op de Hoofdgracht menig ruit sneuvelde, heerste er rust en stilte rond dit toch wel unieke verdedigingswerk. Dit is toch een geweldig mooie afbeelding van Fort Harssens en daarbij vaart er ook nog eens een Wieringer botter de haven in. Overigens is deze kaart vandaag precies 115 jaar geleden uit Den Helder verzonden naar een zekere Fräulein Jaantje Rapenburg 47 in Leiden. Tegenwoordig is ons voormalige imposante afschrikwekkende pantserfort helemaal opgeknapt en in beheer bij de Stichting Stelling Den Helder, en worden er rondleidingen gegeven.

10 Comments on “776 – Fort Harssens

 1. Op Wiki is een aardig artikel over het fort te vinden.
  Er wordt daar niet verteld waar de naam Harssens vandaan komt.
  Maar ik lees op internet ook dat Harssens de naam van de zandplaat was waar het fort op gebouwd is.
  Hars(s)ens is een oud woord voor hersens of hoofd. Waarom die zandplaat zo heette niet gevonden.

 2. Wat een prachtige afbeelding van Fort Harssens en het verhaal van HZdwg daarbij maakt het allemaal nog completer.

 3. Het lijkt waarachtig wel een schilderij van Haaike Abraham Jaarsma.

 4. Verwacht geen Rijksmuseum maar wel een verdraaid leuke dag als je een rondleiding krijgt op dit fort. Het is mooi om van de vrijwilligers te horen hoe ze ziel en zaligheid in de restauratie stoppen.

 5. Het was natuurlijk een verdedigingswerk van niks met zwaar verouderd geschut van Krupp.

   • Het geschut geleverd bij ingebruikname van het fort (1883) was toen waarschijnlijk up-to-date.
    Maar dat het fort bestemd was voor verdediging tegen aanvallen uit zee, dat was al in 1920 niet meer zo. Logisch dus dat het zware geschut daarna niet meer gemoderniseerd is. Werd blijkbaar soms nog wel gebruikt voor niet-operationeel werk.
    Van het overnemen van oud spul van Krupp was dus, lijkt mij, geen sprake.