775 – Uitzicht op de Polderweg en Prins Hendriklaan

Nou zullen we dan nog even een eindsprintje maken als vervolg op de Afgestoft aflevering van afgelopen woensdag. Al kijkende naar de afbeelding die ik u vandaag laat zien bekruipt mij een gevoel van wat een immens groot terrein er achter bleef na de sloop van het oude station aan de Prins Hendriklaan. En daarbij valt natuurlijk meteen al op dat er aan de bebouwing van de Polderweg weinig of niets is veranderd, dat in tegenstelling tot de bebouwing aan de Prins Hendriklaan. Maar de wijde blik die ons gegund wordt vanaf de watertoren in de richting van de dijk is natuurlijk geweldig, vooral omdat je weet dat dit beeld nooit meer terug komt. Kijk alleen maar eens naar de achtergrond daar zien we de Petrus-en-Pauluskerk, ingewijd in 1840, die hoog boven alles uittorent. Goed, het interieur mag dan niet meer zo authentiek zijn, we hebben hier wel te maken met de oudste ingewijde kerk van het bisdom Amsterdam-Haarlem. Maar de achtergrond biedt meer wat de moeite van het bekijken waard is, zo zien we nog ’t Huys Tijdverdrijf en het NAVGIS op het Fort Oostbatterij. Het is eigenlijk net of we hier vandaag naar een aflevering van Ontdek je Plekje zitten te kijken waarbij alleen de commentaarstem van Joop Scheltens (1924-1993) ontbreekt.

Foto Uitzicht op de Polderweg en Prins Hendriklaan.

8 Comments on “775 – Uitzicht op de Polderweg en Prins Hendriklaan

  1. Een schitterend plaatje uit een vervlogen tijd. Ik sprak laatst iemand die een amateur visser is en regelmatig vanuit oud Den Helder zijn bootje te water liet en daarbij genoot van de skyline van Den Helder wat hem opviel de laatste tijd dat alles nagenoeg vlak is geworden
    Ja zei ik U vergeet 1 belangrijk ding de dijk is op deltahoogte gebracht dus wat u voorheen zag ligt nu achter de dijk

    • Nou dat was dan zeker een verschrikkelijk oude amateur visser, het rukt naar visserslatijn.

  2. Nou alleen nog de Bethelkerk slopen en het plaatje is weer compleet!

    • Ik ben het helemaal met je eens Ritmeester. Maar het blijft een prachtige foto om te zien vandaag.

  3. Wederom is dit een prachtige foto van iets wat in Den Helder ver te zoeken is. En dit komt mede omdat ze in Den Helder niets met hun historie op hebben. Kijk maar hoe ze met Willemsoord omgaan hoe ver kun je zinken.

  4. Bijzondere foto, kan er wel een tijdje naar kijken! 1840 is warempel toch al een hele leeftijd, die kerk heeft het allemaal ‘aangezien’.