774 – ,,Sint Lidwina” ziekenhuis

Vandaag gaan we Den Helder weer eens bekijken vanaf een zekere hoogte. Ik heb laatstelijk in april hier ook al eens aandacht aan besteed, maar toen voor de 55+ krant in mijn maandelijkse rubriek Slenteren door Den Helder! En uit de reacties daarop bleek dat men graag wat meer wilde zien van de foto’s die uit de watertoren waren gemaakt tijdens de renovatiewerkzaamheden van 1959 tot 1961. Daarom werpen we vandaag eens een blik op het voormalige ,,Sint Lidwina” ziekenhuis aan de Polderweg 65 zoals het officieel omschreven stond in de telefoongids. De foto toont een enorm rooms complex in de volksmond ook wel eens de roomse hoek genoemd. Want naast het oude ziekenhuis zien we de latere nieuwbouw die vanuit de van Galenstraat bereikbaar was, de kapel en een gedeelte van de ,,St. Josef” school. Hoewel de foto in zwart/wit is afgedrukt ga ik er vanuit dat deze gemaakt is op een zonnige dag vooral als ik kijk in de richting van de Herzogstraat met de fietsenwinkel van Sanderse. En recht voor ons krijgen we nog een inkijkje in de Petrus J. Joubertstraat. Het mooie van dit soort foto’s vind ik altijd dat ze nog uit de tijd stammen dat we nog geen televisie hadden, want de daken zijn nog vrij van verschillende soorten van antennes.

Foto: ,,Sint Lidwina” ziekenhuis aan de Polderweg.

5 Comments on “774 – ,,Sint Lidwina” ziekenhuis

  1. Een prachtig plaatje waarvan ik denk dat menig kind zijn/haar levenslicht daar heeft mogen aanschouwen.
    Gelukkig is het gebouw niet aan de sloopzucht van de gemeente ten prooi gevallen.

  2. Wie zich afvraagt wie of wat die Sint Lidwina is waar dat ziekenhuis naar genoemd is, kan een artikel over haar vinden op WIKI.
    Zou een chronisch zieke en ultra godsdienstige vrouw in Schiedam zijn geweest, rond 1400.