773 – De Mijnendienstkazerne

De laatste twee afleveringen van deze rubriek hebben we een beetje doorgebracht in en om de nabijheid van het Bassin. En afgelopen week las ik in de Helderse Courant dat er woningbouw gaat plaatsvinden op de plek waar ooit de Mijnendienstkazerne aan de Bassingracht gevestigd was! En op zich is dat best een goed idee want met de oprijlaan aan de Bassingracht meegerekend ontstaat er een heel mooi gebied wat dan ook nog op een unieke lokactie aan het water gestalte krijgt! Voor de oorlog was het kazernecomplex aan de Bassingracht in gebruik als Onderzeedienstkazerne. En om het eens op een mooie manier te illustreren toon ik u vandaag twee foto’s uit zowel het Onderzeedienst en Mijnendienst verleden. Op de eerste foto zien we een orkest wat volledig is samengesteld door marine matrozen van de Onderzeedienst, op de achtergrond van de foto is nog een gedeelte van Fort Westoever te zien. En op de tweede foto zien we de mijnenjager van de Alkmaarklasse Hr. Ms. Scheveningen liggen aan de steiger van de Mijnendienstkazerne aan het Bassin.

Foto: Matrozen orkest Onderzeedienst.

 

Foto: Mijnendienstkazerne met Hr. Ms. Scheveningen.

6 Comments on “773 – De Mijnendienstkazerne

  1. Ach ja de Mijnendienst waar eens houten schepen lagen gebroedelijk naast elkaar de meeste in conservatie of in de volksmond de mottenballen vloot. Menig uurtje heb ik er woensdagmiddag doorgebracht als kleine jongen ging ik graag naar mijn vader toe die er geplaatst was.En nu jaren later word ook dit stuk rijp gemaakt voor huizen waar ik me van afvraag voor wie bouwen we die gezien de leegstand in de stad van koopwoningen.Maar goe weer een kijkje in de rijke geschiedenis van ons Den Helder.

  2. Mooie foto’s vooral die van dat Matrozen orkest dat is werkelijk uniek.

  3. Voor dit soort foto’s kun je mij wakker maken.
    Grandioos echt super.

  4. Weet je wie ik al een tijdje mis op deze rubriek, de man die alles wist over de marine en dan bedoel ik meneer Haagen. Maar buiten dat, dat matrozen orkest is toch geweldig om te zien, en dan die dirigent die verzuipt volgens mij in zijn uniform echt hilarisch om te zien.

  5. Grandioos deze foto’s en actueel om over nieuwbouw op het voormalige Mijnendienstcomplex te schrijven.