772 – Noordhollands Kanaal met Duitse militairen

Zondag had ik in deze rubriek een foto geplaatst van de Basculebrug, en daarbij rees al gauw de vraag wat er voor een gebouw stond in de knik van de Rijksweg ter hoogte van Fort Oostoever. Daarom leek het mij een goed idee om het Noordhollands Kanaal en de Rijksweg eens een stukje te volgen met de bedoeling om bij dat bijzondere gebouw uit te komen. En enig speurwerk in mijn archief leverde deze bijzondere foto op waarop we een duidelijk beeld krijgen van het vrijstaande gebouw aan de Rijksweg. En de foto eens goed bekijkend, krijg je toch het idee dat het hier gaat om een soort van een fortwachters woning, waarschijnlijk behorende bij het complex van Fort Westoever. Om een indruk te krijgen waar we ons bevinden, recht tegenover de plas water die we op de foto zien ligt nu de wijk Boatex! Maar deze foto toont ons ook een stukje bedrijvigheid, want we zien twee Duitse militairen die bezig zijn om een stuk geschut tegen de bedding op te hijsen. Vermoedelijk waren ze bezig om versterkingen aan te brengen bij Fort Oostoever en dit alles werd gedaan onder het toeziend oog van twee Duitse militairen die aan de wallenkant staan.

 

12 Comments on “772 – Noordhollands Kanaal met Duitse militairen

 1. Weet nou echt niemand iets over dat gebouwtje aan de overzijde van het Kanaal.

  • Het uiterlijk (niet onaardig) doet vermoeden dat het gebouwtje is ontworpen door de Genie.

   • Hans, Ik ben in Vlissingen en Ede soortgelijke gebouwtjes tegen gekomen en gek genoeg waren ze ontworpen door de Genie.

    • Conclusie heren, het heeft iets met het leger te maken.
     Dus meneer Bethlehem heeft misschien toch wel gelijk.
     Ik kijk al uit naar de Afgestoft aflevering van Zondag.

   • Ik geloof ook meer in de uitleg van Hans Zuidweg en Hein Schilperoort .

 2. Wat klopt is dat het huis op beide foto’s dezelfde is. Alleen wat er ooit in gezeten heeft geen idee. Op een plattegrond is te zien dat Westoever zich uitstrekte vanaf de Basculebrug en spoorhaven tot aan de Knik in de Rijksweg ter hoogte waar dus dat huis stond. Ook is te zien dat er op die hoogte een afslag is te zien misschien heeft het huis toch wat te maken met fort Westoever? Tussen de knik en de Basculebrug heeft na de oorlog ook nog een woonwagenkamp gezeten.