769 – Mosterdbrug

Al snuffelend in mijn fotoarchief, en eigenlijk op zoek naar een bepaalde foto van de Loodsgracht kwam ik deze foto tegen van de Mosterdbrug! Op zich is het geen hoogstandje en dan bedoel ik het kwalitatief. Maar toch geeft deze foto een tijdsbeeld weer, een tijdsbeeld waarin duidelijk te zien is dat de afbraak van de Weststraat zijn sporen heeft achtergelaten. Maar we zien ook nog een Mosterdbrug compleet met bovenbouw en een matroos van de Koninklijke Marine kennelijk op weg naar Fort Oostbatterij. Ik heb het niet meegemaakt maar wat moet het een fascinerend gezicht geweest zijn om vanaf de Loodsgracht de Mosterdbrug over te steken richting Casino of richting Hoofdgracht. Helaas behoort dat nu inmiddels tot een heel ver verleden. Daarom mag je god op je blote knieën dankbaar zijn dat de fotografie is uitgevonden, want anders zou het moeilijk na te vertellen zijn geweest aan het nageslacht. Als je heden ten dage vanaf de plek waar deze foto is gemaakt opnieuw een foto zou maken krijg je weer een ander tijdsbeeld te zien namelijk met bebouwing aan het Molenplein en aan de Weststraat.

Foto: Mosterdbrug.

7 Comments on “769 – Mosterdbrug

 1. Mooi plaatje uit langvervlogen tijden echter er was weer een tijd de situatie gelijk aan deze maar dan 10 talen jaren later.
  De doorkijk was er weer alles weggesloopt en anno nu staan daar panden waarvan de 1 zegt mooi hoor en de ander foeilelijk.
  Of je het nu een verrijking vind of niks dat zal altijd zo blijven
  De brug was voor mij in iedergeval praktisch je kon immers een heel stuk afsnijden om in de binnenstad te komen.

 2. Interessante foto is dit, maar ook eentje met een nasmaakje Cees schreef er al over in zijn rubriek de fascinerende bebouwing aan de Kanaalweg was verdwenen.

 3. Gezellig over de Mosterdbrug naar de kermis op de Kanaalweg daar was het leuker dan op het Koningsplein.

 4. Zoals de Nachtburgemeester schrijft “een aanzienlijke routebekorting”.
  Dat was ook de wens van de aan de Loodsgracht wonende zeeloodsen.
  Deze waren vóór 1859 afhankelijk van een pontje.
  Na vele verzoeken een brug aan te leggen kwam deze in 1859 en werd al in 1888 vernieuwd. In 1981 vervangen door de huidige brug.
  Een soort kopie van zijn voorganger, bepaald geen “replica”, het mist body en structuur t.o.v. de oorspronkelijke brug, “Mooi van verre maar verre van mooi”.
  Maar er is in ieder geval moeite gedaan een stukje geschiedenis te bewaren.
  De brug vraagt om een opknapbeurt, evenals de verderop gelegen “Spoorbrug”
  waarvan naambord en ornamenten op de peilers vrijwel onleesbaar zijn.
  Ook de brug nabij de vroegere Gasfabriek en Botbrug zijn bepaald geen visitekaartjes.
  Onderhoud en/of vernieuwing kost geld. Besluitvorming van menig project in deze gemeente heeft ook geld gekost, heel veel. het is maar waar de prioriteiten worden gelegd.