766 – Hr. Ms. Panter

Vandaag blijven we nog even rondhangen bij de Koninklijke Marine, en ik weet zeker dat ik daar mijn vriend Arie Krijgsman een groot plezier mee doe! Nou zult u denken wie is Arie Krijgsman, Arie Krijgsman is de hoofdredacteur van Ten Anker een digitaal blad over de Koninklijke Marine, Koopvaardij, Visserij en Binnenvaart. Op de foto van vandaag zien we Hr. Ms. Panter afgemeerd aan een van de kleine steigers op de Nieuwe Haven. Hr. Ms Panter behoorde samen met Hr. Ms. Fred, Wolf, Jaguar, Hermelijn en Lynx tot de zes fregatten van de Roofdierklasse. De schepen hebben tussen 1954 en 1984 dienst gedaan bij de Koninklijke Marine. Zo te zien is de foto gemaakt op een zonnige dag waarbij wel opvalt dat er weinig schepen in de haven liggen, en de skyline van de haven is nog helemaal onbebouwd. Alleen aan steiger 20 zien we een Jager van de Frieslandklasse liggen met daarnaast aan steiger 21 Hr. Ms. kruiser De Zeven Provinciën.

8 Comments on “766 – Hr. Ms. Panter

 1. Ik heb Hr. Ms. Panter nog eens zien binnenkomen en in plaats dat ze een stukje achteruit moesten varen, ging het schip vol recht vooruit tegen steiger 18 aan! Het gevolg was een ingedeukte voorplecht en de bemanningsleden die ondersteboven lagen.

 2. Ach ja America wilde zijn ouwe zooi wel slijten aan de kam en er was geen geld voor nieuwbouw dusa als deze schepen werden zogenaamd geschonken. In de trand van ik beloof het of zo waarlijk helpe mij god almachtig.We liepen aan de hand mee van onz bevrijders.En eerlijk is eerlijk nadeen hebben we on als zeevarende natie bewezen op gebied van inofatie en ontwikkeling.

  • Wat een rommelig geschreven verhaal en er klopt ook nog eens helemaal niets van.

  • Tweedehands en misschien zelfs derdehands verkopen van marine- en ook andere schepen is heel normaal.
   Diverse Nederlandse oorlogsschepen hebben in hun volgende leven dienst gedaan bij de marines van andere landen, meestal in de derde wereld.
   Tussen Malta en Gozo heb ik op een oude Marsdiep gezeten.

 3. Toch waren het zalige schepen om mee te varen, vooral met de visserij inspectie bedankt om dit terug te zien.

 4. Dit soort schepen werden vaak gebruik door radio piraten, ze waren oersterk. Jammer dat er niet eentje van bewaard is gebleven en dat geldt ook voor de Beemsterklasse mijnenvegers. Als je daar nog eens een foto van zou willen plaatsen maak je mij heel gelukkig!

 5. Volgende keer zal ik een foto van een mijnenveger van de Beemsterklasse plaatsen in deze rubriek.

  • Heel jammer dat er niets van de Beemsterklasse mijnenvegers is over gebleven die Belgen hebben nog de A M S Bernisse, waren de zelfde klasse schepen als bij ons. Leuke rubriek dat Afgestoft ik kende het niet.