764 – AFGESTOFT EXTRA – DE BEVRIJDING VAN DEN HELDER!

Vandaag is het 8 mei, precies 75 jaar geleden werd Den Helder bevrijd door de Canadezen! En met de bevrijding kwam er een einde aan een periode van vijf jaar van onderdrukking en menselijk leed voor onze stad en voor Nederland in het bijzonder. Daarbij dient opgemerkt te worden dat de vijandelijkheden bij ons dan wel voorbij waren, maar dat op Texel de Georgische opstand nog in volle hevigheid bezig was. Om de vrijheid van onze stad te illustreren toon ik u een foto die gemaakt is voor het stadhuis aan de Kerkgracht. Op de foto zien we een drietal politieagenten en een meneer in burger en we zien dat de jeugd zich meester heeft gemaakt van een Canadees militair voertuig! Bij het aanschouwen van deze foto wordt je gelijk met je neus op de feiten gedrukt. We zien dat de klokken van het carillon zijn verdwenen evenals de bebouwing aan de Kanaalweg! Met Afgestoft Extra gaan we de komende tijd nog meer aandacht besteden aan Den Helder tijdens de Tweede Wereldoorlog. En dat gaan we doen dankzij een unieke fotoserie die onlangs in ons bezit kwam. O ja, kijk ook eens in de etalage van de oudheidkamer aan de Zuidstraat 75!

Foto: De bevrijding van Den Helder op 8 mei 1945.

Foto: De etalage van de oudheidkamer van de Stichting Afgestoft aan de Zuidstraat 75

8 Comments on “764 – AFGESTOFT EXTRA – DE BEVRIJDING VAN DEN HELDER!

 1. Ik weet niet wie of wat die mensen op de foto kunnen zijn, want najaar ´44 moest vrijwel de hele bevolking Den Helder uit en sindsdien zat bijna iedereen, meestal in een schamele behuizing, ergens in West Friesland.

  • In het midden staat politieagent Kramer en die meneer in burgerkleding werkte op het stadhuis.

 2. Eigenlijk zouden ze op een dag als vandaag moeten vlaggen, het is uiteindelijk de Helderse Bevrijdingsdag!

 3. Kijk mensen dat bedoel ik deze man gaat in de analen van den heder als de meest begifte begaafte man die de geschiedenis besschrijft en terig haald waar menig geen verbaast over is of zal staan resume Cees ga door met dit

 4. Een nieuw begin

  8 mei vormt als dag van de bevrijding van Europa en van Duitsland een belangrijke historische mijlpaal. Het staat voor het verleden, voor datgene wat gebeurd is en voor de ontelbare doden die gevallen zijn. 8 mei symboliseert echter ook de toekomst, het verlangen naar een nieuw begin en het geloof in de kracht van verzoening.

 5. Mijn ouders waren op dat tijdstip allebei in Den Helder, ze kenden elkaar nog niet, maar hun vaders waren werkzaam bij de Rijkswerf en hadden een vergunning om in Den Helder te verblijven. Dat was geen pretje want de stad was grotendeels verlaten en verwoest door talloze bombardementen. Overigens de etalage van de Oudheidheidkamer ziet er weer mooi uit !!

  • Geldt ook voor mijn moeder (mijn vader woonde nog in Groningen). De stiefmoeder van mijn moeder was verpleegster. In de huidige tijd zou dat een essentieel beroep genoemd worden.
   De verhalen over de oorlog zijn talrijk. Een heel klein stukje daarvan te beluisteren in het Atlantikwall museum.