761 – Aankomst Hr. Ms. Kortenaer

Vandaag laat ik u weer eens genieten van de aankomst van één van Hare Majesteits schepen namelijk Hr. Ms. Kortenaer (F 812) alleen moet ik u het antwoord schuldig blijven wanneer het precies is! Daarom gok ik er op dat er onder u beste lezers iemand is die hier iets meer over weet. Wat ik persoonlijk zelf zo geweldig mooi van deze foto vind is de gigantische mensenmassa die op de aankomst van dit marineschip is afgekomen inclusief een ijsboer. Verder valt het op dat we hier, als ik zo naar de foto kijk nog over een echte oorlogsvloot beschikten want voor zover je kunt kijken zie je zowel A en B jagers liggen. En boven de gebouwen van de inmiddels alweer ver tot het verleden behorende Marine Inventaris Dienst zien we de beide kruisers Hr. Ms. De Ruyter en Zeven Provinciën liggen. Ik kan mij voorstellen dat diegene die bij de Koninklijke Marine hebben gewerkt zitten te genieten bij het aanschouwen van deze foto!

 

6 Comments on “761 – Aankomst Hr. Ms. Kortenaer

  1. Mooi plaatje om de zondag mee te beginnen de schepen hadden toen nog mooie lijnen niet van die grote vlakken zoals wat men nu stealth noemt met bijna geen zichtbaar dek.

  2. Op Internet lees ik dat het schip een maximum snelheid had van 68 km/h.
    In ´45 van de Engelsen overgenomen, was toen nog maar twee jaar oud.

  3. Dit soort foto’s van de Buitenhaven zie ik nou graag. En wat een vloot hadden we in de jaren zestig van de vorige eeuw dat stelt nu niets meer voor.

  4. Ik heb heel vaak tussen de menigte op de kade gestaan als er een schip voor twee jaar naar Nieuw-Guinea vertrok, of na twee jaar terugkwam. Dat waren heel emotionele taferelen. Ook al had je zelf niets met de marine te maken had, je ging er heen. Je had altijd wel een buurman of iemand die je kende die twee jaar lang op zo’n schip zat.
    Ja, mooie schepen hadden we. Wie weet nog dat de Zeven Provinciën op de strekdam voor de haven was gelopen? Het was een even indrukwekkend als ontluisterend gezicht. Zijn daar nog foto’s van?

  5. Volgens gegevens was dit eerst de D804, later hernoemd naar F812