760 – Westgracht

Ik moet u eerlijk zeggen dat ik mij prima vermaak sinds ik opgehokt zit, natuurlijk tussen aanhaling tekens gesproken! En ik heb het er al eens eerder in deze rubriek over gehad Den Helder is, als het om de stadshistorie gaat net een puzzel waar nog wat stukjes aan ontbreken. En de goeie lezer heeft denk ik aan een half woord genoeg om te begrijpen dat we aan de vooravond staan van een paar historische wapenfeiten die de Helderse puzzel weer wat invulling zullen geven. Binnenkort kunt u meer verwachten over mijn Helderse historische ontdekkingen. Maar evengoed mogen we niet mopperen, het weer is al weken bijzonder goed en een spatje water voor de tuin zou best op z’n plaats zijn. Over water gesproken, een paar keer per week fiets ik langs de Helderse grachtengordel deels om inspiratie op te doen en deels om te genieten van de nostalgie die daar nog rond waart. Mijn overgrootvader van moeders kant, heeft mijn overgrootmoeder leren kennen aan de Westgracht, mijn overgrootmoeder haar vader lag daar met een trekschuit afkomstig uit Blokzijl. Vandaar dat ik voor vandaag eens gekozen heb voor een fantastisch mooie rustgevende afbeelding van de Westgracht en waarop te zien is hoe een enkeling zich weer heeft weten op te stellen voor de lens van de fotograaf.

6 Comments on “760 – Westgracht

  1. Gelukkig dat we wel kunnen zien en niet hoeven te ruiken hoe het daar in die dagen was, want die grachten waren, vooral bij weinig wind, niet altijd even welriekend. Ook als door een boot dat grachtenwater in beweging werd gebracht, dan was ademhalen daar geen prettige bezigheid.
    Grappig tijdsbeeld, dat “éditeur” en “déposé”. Om de dingen wat deftiger te maken gebruikte je in die dagen nog geen Engels, maar Frans.

  2. Ik kan mij inderdaad voorstellen dat het daar flink kon stinken, werd alles daar ook niet gewoon in gemieterd? Werden toen de emmertjes uit het ‘hok’ al opgehaald?

  3. Op de Fabrieksgracht kon het als de wind verkeerd stond ook zo vreselijk stinken. Prachtige afbeelding.

  4. Rechts zie je nog de dokterswoning van dr. Loesberg later dr. Fahrenfort. Prachtig om dit weer eens terug te zien.

    • Dokter Loesberg is zijn praktijk begonnen in september 1931, met als adres eerst nog Stationsstraat 7. De foto lijkt me van daarvóór.