757 – De Windwijzer

Of het nou komt doordat het gros van Nieuwediep opgehokt zit weet ik niet, maar ik krijg de laatste tijd met regelmaat mailtjes binnen met de vraag of ik daar en daar nog eens een foto van wil laten zien. En eigenlijk komt het er met daar en daar op neer dat men weer eens snakt naar een afbeelding van de Windwijzer. Voor velen was het altijd een geweldig mooie ontmoetingsplaats om vanaf de Windwijzer de Helderse zeedijk af te turen. Daar zijn wat verhalen gewisseld en wisten de ook bij nacht en ontij aanwezige “kraaien” in het verleden wat er zich op zee afspeelde. En nog wordt er zo af en toe gepraat over de grote ramp die er op 13 juli 1900, ’s avonds om zeven uur, plaatsvond toen visserslui zich bezig hielden met het demonteren van onontplofte koperen granaten om aan wat bijverdiensten te komen. Ik hoop dat ik diegene die de vraag stelde, om nog eens afbeelding van de Windwijzer te laten zien tevreden heb gesteld. En ik zou zeggen ga rustig door met het stellen van historische verzoekjes want het is een kleine moeite om daar gehoor aan te geven.

 

8 Comments on “757 – De Windwijzer

 1. Dit was de ontmoetingsplek van de echte Blauwe Zeeridders!
  Heerlijk om hier weer eens naar te kijken.

 2. In ´t Viegend Blaadje van 18 juli 1900 een uitgebreid artikel over die ramp.
  Interessant te lezen, vooral als je ook van rampenfilms houdt.
  Vijf mensen dood en de overlevenden hebben wat ledematen moeten inleveren.
  Twee weduwen met grote gezinnen brodeloos en dus (in die dagen) afhankelijk van liefdadigheid.

 3. Ik kopieer de rubriek naar facebook Cees. Ik zet hem op een echte Juttersite “Je bent Jutter als ………..”.
  Mogelijk verklaard dat de toegenomen vraag.
  Zolang ik opgehokt zit heb ik de tijd om dit te doen!