756 – Bassingracht

Romantiek uit lang, heel lang vervlogen jaren werd voor ons vastgelegd op deze je mag wel haast zeggen unieke foto van de Bassingracht! Sterker nog op dit stukje Bassingracht is geschiedenis geschreven, en af en toe gebeurt dat heden ten dagen nog, want links op de hoek van de Brouwerstraat zien we café de Bierbron. Maar waar ik natuurlijk op doel, is dat op het adres Bassingracht 8 de banketbakkerij van Dunselman is begonnen en in 1863 de kunstschilder Jan Dunselman (1863-1931) is geboren. Dunselman schilderde taferelen en portretten, voor de Sint-Nicolaaskerk in Amsterdam verzorgde hij naast de kruiswegstatie een groot deel van de beschilderingen in de kerk. En ik heb het al zo vaak geschreven, ook nu is voor de fotograaf die deze foto heeft gemaakt de hele buurt leeg gelopen. De twee winkeltjes op de voorgrond zijn in de loop van de jaren weinig veranderd, in het ene heeft nog dat kruidenierswinkeltje van Kern gezeten. En later hebben het kunstenaarsechtpaar Jan Dokter en Nelleke Konijn in de twee winkeltjes hun atelier gehad. Maar ook hier heeft gegolden dat alles, hoe schoon ook, eenmaal tot vergaan gedoemd is.

 

5 Comments on “756 – Bassingracht

  1. Ontdekking: twee bijzondere jutters waar ik nog nooit van had gehoord.
    Die Jan, lees ik, had een jongere broer, Kees (1877 – 1937), die in hetzelfde werk zat: beiden waren voornamelijk “reli-schilders” en op dat gebied niet de eersten de besten. Beiden waren specialisten in het beschilderen van muren van (R.K.) kerken. Sommige van zulke muurschilderingen waren van hen beiden.

  2. Dat kruidenierswinkeltje van Kern weet ik ook nog wel met die trouwe hond voor de deur.

  3. Correcte uitspraak van “Bassingracht” zou zijn met “bassin” op zijn Frans: bassèèè. Ik denk dat de meeste mensen je een rare kwast zouden vinden.
    Was eigenlijk niet zo´n goed idee die gracht zo te noemen.

  4. Wat een schitterende reactie Hans over deze Afgestoft aflevering over de Bassingracht. Dit zet je tot nadenken!

    • Ik kan me voorstellen dat mensen van buiten Den Helder zouden vragen: wie was die Bassing, waar die gracht naar genoemd is? Ook een zeeheld of zo iets?