755 – Bothastraat

Vandaag gaan we weer eens heel iets anders doen dan u gewend bent, ik laat u vandaag genieten van een soort van fantasiekaart! Let op ik zeg dit met nadruk, want deze kaart geeft gedeeltelijk een stukje fantasie weer en de rest van de ansichtkaart is puur echt. We zien de Bothastraat omstreeks 1920. En het mooie van dit soort ansichtkaarten is, dat ze zijn gemaakt in een tijd dat de vliegerij nog in de kinderschoenen stond. Men vond het fascinerend dit schouwspel in de lucht, en daar komt bij dat in oktober 1918 het Marine Vliegkamp de Kooy was geopend. En dat alles bij elkaar genomen kwamen er een aantal uitgevers van ansichtkaarten op het idee om nieuwe ansichtkaarten van Den Helder te voorzien van een vliegtuigje! En het resultaat was dat men het prachtig vond. Maar ook deze ansichtkaart van de Bothastraat geeft iets bijzonders weer, namelijk een duidelijke foto waarop echt alles tot op de puntjes te zien is. En op de achtergrond zien we nog de landerijen, er was toen nog geen sprake van de Veldstraat, of zo als de straat later zou heten de van Galenstraat. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de bakkers- en slagersknechten met hun transsportfietsen zij hadden er best wat voor over om iets later bij hun klanten te arriveren.

 

5 Comments on “755 – Bothastraat

 1. Ik persoonlijk vind het maar niks die ingetekende vliegtuigjes op bestaande foto’s, het is gewoon niet echt! Trouwens van 1980 tot 1991 woonden wij in de Bothastraat nummer 8

  • Willem, je moet het echt in de context van die tijd zien zo’n 100 jaar geleden was de vliegerij een uniek verschijnsel. En de ansichtkaarten verkopers zagen handel in een vliegtuig afgebeeld op een kaart.

 2. Zo staan op diverse ansichtkaarten van Helderse bruggen roeiboten getekend.
  De naam “Bothastraat” is afkomstig van “Louis Botha”. 1862-1919.
  Hij was opperbevelhebber tijdens de 2e Boerenoorlog in Zuid-Afrika.
  De naam “Botha”roept ook andere herinneringen op.
  Een geheel andere Botha was: R.F.Botha, bijnaam “Pik” (van Pinguïn, omdat zijn postuur op die van een Pinguïn leek) was groot voorstander van het Apartheidsregime in Zuid-Afrika. (1948-1990)
  Om die reden werd in een aantal steden voorgesteld de naam Bothastraat te wijzigen.

  • Hier heb ik niets aan toe te voegen, bedankt Hans voor deze uitleg!

 3. Woonde vanaf 1993 tot 1999 op Bothastraat 40 Hier links ongeveer een paar huizen van de hoek (52) af Deze huizen zijn gebouwd in 1916 Wij hadden nog de ouderwetse glas in lood schuifdeuren tussen de kamers en suite In de voorkamer nog het authentieke plafond en kasten Van de bedstee in de achterkamer was een grote kast gemaakt en de doorgang naar de aangebouwde keuken