754 – De Buitenhaven

Vandaag zoeken we weer eens lekker de Buitenhaven op, en dat doen we met een wel heel bijzondere ansichtkaart die op 8 april 1920 vandaag dus 100 jaar geleden verzonden is door mej. Van Amerongen Hoofdgracht 51 naar J. Bontebal in Schiedam. Maar wat deze ansichtkaart nu zo uniek maakt is dat we nu eens naar de zijkant kijken van de gedenkbank voor Johan August de Jongh. De tekst op de bank luidt: “Ter nagedachtenis aan de moedige daad van wilskracht en zelfopoffering van Johan August de Jongh, luitenant ter zee 2e klasse. Geboren 19 juli 1891 overleden 17 october 1917. Hij zag, dat een zijner mannen overboord was geslagen en zonder hulp verloren zou zijn: zonder aarzelen, ondanks de hooge zee, sprong hij den drenkeling na, wist hem te redden, doch liet zelf daarbij het leven. Zijn jaargenooten”. Anderhalf jaar later werd op 10 juli 1919 de gedenkbank onthuld. De bank is een ontwerp van de architecten H.A.J. Baanders en Jan Baanders en vervaardigd door de Helderse aannemer S. Krijnen. Ook leuk om te zien is dat een groepje personen kans hebben gezien om voor de fotograaf te poseren. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het originele Peperhuisje wat we hier ook zien afgebeeld, misschien iets om een volgende keer aandacht aan te schenken.

4 Comments on “754 – De Buitenhaven

  1. Het bijzondere van die (oiginele) bank was het metselwerk. Creatief metselwerk was in de mode in die tijd, kenmerk van de Ansterdamse School.
    Ik herinner me die masten met al die isolatoren en draden nog uit mijn kleuterjaren (midden jaren ´30) en ik herinner me vooral dat ik dacht dat ze iets griezeligs deden, iets waar je bang voor moest zijn. Omdat een kind van 3 niet begrijpt waar ze voor dienen. Toch was ik mijn tijd ver vooruit, want ik lees nu geregeld over vrees voor elektromagnetische straling.

    • Bijzonder dat je dat schrijft Hans; je zou opleven als je het metselwerk bekijkt van de huidige nieuwbouw in het centrum. Een geoefend oog ziet prachtige details!
      En wat je vrees voor die masten betreft; alsof de geschiedenis zich herhaalt. Echter nu met 5G.

  2. Zo’n mast met isolatoren, “porceleinen potjes”,zei m’n vader. Hij heeft er nog mee gewerkt toen hij in de 50er jaren bij de telefoontak van de PTT kwam. Telefoonpalen waren er in Den Helder toen al niet meer, maar nog wel in Breezand en Anna Paulowna. Met slecht weer gebeurde er nog wel eens wat en dan moest m’n vader of een collega van hem opdraven en met “paalschaatsen” aan z’n voeten in de mast klimmen om de schade te herstellen

  3. Wat een prachtige ansichtkaart is dit van de Buitenhaven, ik ben deze kaart nog nooit ergens tegen gekomen.