752 – Huisduinen

We zijn door het corona virus sterk aan huis gebonden en dan is het natuurlijk fijn dat er iets is wat de naam Afgestoft draagt, mailde mij vorige week iemand n.a.v. het artikel in de Helderse Courant over aflevering 750! Maar goed terug naar de historie. Vandaag laat ik u een beeldschoon stukje Huisduinen zien waaraan de – overigens onbekende – uitgever als onderschrift koos voor “Lichttoren Kijkduin”. Woorden die misschien officieel waarheid inhouden, maar die geen Nieuwedieper ooit in de mond heeft genomen. Het is en blijft vuurtoren “De Lange Jaap”. Niet minder indrukwekkend dan de wegwijzer voor de zeeman zijn de beelden van het kerkje en van het schooltje. Overigens en dat maakt deze afbeelding ook zo interessant zien we achter het hek bij de voor ons liggende groentetuin een paar koters aandachtig staan te kijken. En ik wil ook uw aandacht vestigen op een van de twee merkwaardig gevormde schoorsteentjes die eens de achterzijde van het voormalige schooltje sierden. Dat er over have en goed van de burgerij gewaakt werd, mag blijken uit het tegen de schoolmuur leunende brandspuithuisje. Ook de tussen de ramen hangende brievenbus getuigt ervan dat Huisduinen, al leek het er tijdens de barre winterdagen heel veel op, niet tot de vergeten gebieden gerekend mocht worden. Duidelijk is wel dat onze verre voorouders er een hekel aan hadden dat de zon ook door kleine raampjes kon schijnen. Tenslotte nog de kanttekening dat zand vrijwel overal in het dorp vrij spel had.

 

 

2 Comments on “752 – Huisduinen

  1. Dit is weer een goed begin van een nieuwe maand! En deze afbeelding van Huisduinen is toch ook prachtig.

  2. Wat een geweldig mooie ansichtkaart van Huisduinen nog nooit gezien.