751 – Palmstraatkerk

Nou na de 750e aflevering van deze rubriek gaan we maar weer eens over tot iets geheel anders! Ik moet u iets vertellen, zo lang ik al in deze stad rondloop en dat is ondertussen al een lange tijd, heb ik interesse gehad in de kerkgebouwen van Den Helder. En van sommige kerkgebouwen is de uitstraling fabelachtig mooi, maar is er aan de inrichting nog al wat geknutseld. Maar er zijn ook kerkgebouwen bij waar de tijd dan ook weer heeft stil gestaan, en één keer per jaar tracht ik op Open Monumentendag, die gebouwen te bezoeken. Alleen of dat dit jaar gaat lukken weet ik zo net niet door het corona virus. En dan zijn er nog een tweetal kerken één aan de Steengracht, en zeg maar een klein kapelletje in de Molenstraat waar ik nog nooit een bezoek aan heb kunnen brengen! En dat was ook het geval voor dat imposante kerkgebouw wat vroeger in de Palmstraat stond, het had een iet wat gesloten uitstraling vond ik altijd, ja voor de gelovigen natuurlijk niet want anders kwam er zondag niemand op een eredienst. En toch vind ik dat ik vandaag eens een foto aan u moet laten zien van de Palmstraatkerk daterend uit 1915, maar het trieste is dan weer dat op de foto die gemaakt is in 1994 de kerk wacht op de slopers kogel.

6 Comments on “751 – Palmstraatkerk

 1. Wat een aparte foto is dit zeg, op de achtergrond is ook nog de Helderse melkfabriek te zien.

  • Jongens, waar halen jullie deze foto’s vandaag dit is elke week weer genieten! En door dat stukje in de Helderse Courant is deze rubriek nog populairder geworden denk ik.

   • We kunnen er alleen maar op hopen.
    Maar deze rubriek zet ik nu ook op facebook (Je bent Jutter als ….) en wie weet trekt dat ook nog meer liefhebbers.

 2. Wat een perfect gemaakte foto is dit, echt gekiekt op de juiste plek.

 3. Mijn ouders gingen naar deze kerk vlak na hun huwelijk in 1956. Ze vonden de Hervormde kerk aan de Weststraat te vrijzinnig geworden en de Opstandingskerk was nog niet gebouwd. Later kerkten hier de Gereformeerd vrijgemaakten. Toen kwamen wij daar ook. Bijzonder was dat je via een aparte trap naar boven kon en dan kon je de dienst vanaf boven meemaken. Op de “kraak”zitten noemden ze dat. Tja onze oudste zoon is hier nog gedoopt in 1991

 4. De naam alleen al op de ‘kraak’ zitten geweldig Leo bedankt hiervoor.