750 – Afgestoft aflevering 750!

Na bijna 13 jaar van schrijven zijn we vandaag aangekomen bij aflevering 750 van de rubriek Afgestoft! Ik kan u vertellen dat het überhaupt geen obsessie is om twee wekelijks een stukje te schrijven want anders deed ik het niet. Maar omdat Den Helder zo’n geweldig interessante stad is qua historie hou je het gemakkelijk vol om een rubriek als Afgestoft te schrijven. En gekscherend heb ik wel eens gezegd ik mag wel 104 jaar worden om hetgeen wat ik historisch voor ogen heb op papier te zetten. En voor vandaag heb ik, omdat het nu eenmaal de zevenhonderdvijftigste aflevering is, gekozen voor een foto van de Spoorstraat waarop de oude Bethelkerk te zien is compleet met een draaiorgel. Ik weet niet of er tegenwoordig nog een draaiorgel in de stad te vinden is, maar ik kan mij de tijd nog herinneren dat Maarten Mieldijk zijn repertoire ten gehore bracht. Sterker nog in mijn jeugdjaren speelden wij altijd in de Vogelbuurt. Beter gezegd de Sperwerstraat en het Meeuwenveldje waren ons grondgebied en plotseling op een avond toen we aan het buitenspelen waren kwam Mieldijk met zijn orgel de Meeuwenstraat in rijden! Heerlijk is het om daar nog eens aan terug te denken in het besef dat de tijd snel gaat!

 

12 Comments on “750 – Afgestoft aflevering 750!

 1. Cees van harte en gaat vooral door En wat wil nu grappige ik kijk gister een dvd van deze kerk waarbij de waterlanders bijna de overhand kregen het ging nl om de sloop van de kerk

 2. Er is wel degelijk een draaiorgel in het centrum te vinden! Elke zaterdag staan de vrijwilligers er weer.
  Op naar de 1000-ste Cees!

 3. Zonder verleden geen toekomst!
  In deze rubriek wordt het verleden getoond. Soms van 100 a 120 jaar geleden. Dan zie je de grandeur van het ouwe Helder. Soms van 70 jaar geleden. Dan snap voor wat voor een opgave onze ouders, opa’s en overgroot ouders hebben gestaan om vanuit het niets (letterlijk) de stad weer op te bouwen. Soms van 40 jaar terug waarop je ziet dat er net na de oorlog keuzes zijn gemaakt die (gedreven door de haast van de wederopbouw en bevolkingsgroei) misschien niet de aller gelukkigste was. En ik hoop dat wij (of in ieder geval ons nageslacht) over 50 jaar kan terugkijken in de rubriek Afgestoft en dan ziet wat er op dit moment gaande is; een enorme transformatie van onze mooie stad.

 4. Cees proficiat met de 750e aflevering van Afgestoft ik zie anderen je dit niet zomaar na doen!

 5. Gefeliciteerd en bedankt, Cees, en laat het stof nog lang hoog opwaaien!
  Eigenlijk best een leuk ding, zo´n draaiorgel.
  Bekend als maker van die zigzag gaatjesboeken waarin de muziek was geprogrammeerd, was zekere Romke de Waard. Deed dat als hobby, was van beroep rechter.
  Dat draaiorgel op de foto was waarschijnlijk al aangedreven door een benzinemotortje.
  In de jaren ´40 hoorde bij een draaiorgel nog een orgeldraaier: De Wolf.

 6. Beste Cees, van harte met deze mijlpaal. Pas wanneer een ex-Jutter terugkeert naar haar roots weet ze de mooie plekken van Den Helder te waarderen, mede dank zij jouw leuke verhalen en hoop daar nog lang van te genieten, groeten Edith Duijvelshoff

 7. Via deze weg wil ik ieder die Afgestoft een warm hart toedragen, redactie en lezers, van harte feliciteren met het bereiken van deze mijlpaal en ik zou zeggen op naar de volgende mijlpaal!

 8. Proficiat Cees met deze mijlpaal. Maar waar is Hijneken ik heb hem nog niet gelezen hij zit hopelijk niet in quarantaine.

  • Ja Cees nog gefeliciteerd met de 750e aflevering van de rubriek Afgestoft en op naar de 1000!Ik hoorde van de week op straat dat de rubriek Afgestoft erg populair is onder de Nieuwediepers en daar ben ik het helemaal mee eens.

 9. Gefeliciteerd met de 750e Cees !!
  Ik kan me nog wel herinneren dat er op een doordeweekse dag wel eens een draaiorgel door de helderse straten kwam. Zat je op school, hoorde je een draaiorgel. Het zal in de jaren 60, begin 70er jaren geweest zijn….

 10. Van harte met de 750e!
  Ik zie er iedere keer weer naar uit, bedankt Cees!