749 – Gravenstraat / Kerkstraat

Het is alweer jaren geleden dat we eens een bezoek hebben gebracht aan de Kerkstraat, of zoals ouderen onder ons zouden zeggen de Gravenstraat! En toch ga ik in dat laatste mee, de Gravenstraat is op zich een hele normale straat als je zo naar deze foto kijkt. Maar toch is het een straat waar een bepaalde historie aan is verbonden. Al kijkende naar de afbeelding die ik vandaag aan u toon zien we nog de oude Bethelkerk en naar rechts kijkend zien we de achterzijde van het vroegere kantoor van de Helderse Courant. Op het parkeerterrein rechts op de foto was zo’n 100 jaar geleden de timmermanswerkplaats van mijn overgrootvader Paulus Voorthuijsen gevestigd. Later bouwde men op zijn bouwwerf een rusthuis voor de Stichting Gereformeerde Bejaardenzorg en tijdens de Tweede Wereldoorlog had de Ortskommandant er zijn hoofdkwartier. En dan was er nog, net niet zichtbaar op deze foto het kantoor van de radio distributie in Den Helder. En tegenwoordig is de Kerkstraat een straat van niets en generlei waarde er woont niemand meer, en je fietst en loopt er door richting Spoorstraat ach ja het kan verkeren!

 

 

8 Comments on “749 – Gravenstraat / Kerkstraat

 1. ach ja dit neemt me terug naar zo’n veertig jaar geleden ik had een krantenwijk en aan de achterkant van de helderse courant moest je de kranten ophalen in een oude garagebox Vast ritueel was even bij het paard van troye langs voor een snack of ijsje zomers Op dinsdag bij bart smit helpen vanwege de juttersmarkt

 2. Op de hoek Kroonstraat / Kerkstraat zat vroeger een sigarenwinkel weet iemand nog wie de eigenaar daar van was.
  DeNachtburgemeester keek vroeger zeker altijd spannende series, want het is niet het Paard van Troye maar Frans de Troye.

  • De eigenaar van de sigarenzaak was volgens mij C.P Seijbel. De eigenaar werkte ook als timmerman bij Klaas de Klerk op Huisduinen.

   • Volgens mij was het Dirk Marinus Seijbel en hij, en zijn echtgenote hadden een sigarenwinkel in de Kerkstraat 26. Dirk Seijbel was een zwager van Klaas de Klerk.

 3. Op Gravenstraat 40 kwam m’n moeder in de 2e wereldoorlog (1942) als 7 jarig meisje vanuit Friesland te wonen. De stad gaf haar een verlaten gevoel ( velen hadden de stad verlaten) en bezorgde haar heimwee naar Friesland. Maar haar vader, mijn opa had werk gevonden als sjouwerman op de Rijkswerf en oma was dichter bij haar familie die in Julianadorp woonde. Bovendien sprak m’n moeder met een fries accent waardoor ze op school geplaagd werd. In 1956 trouwde ze vanuit dit adres met mijn vader.

 4. Mooi plaatje.
  Als ik het zo zie herinner ik het mij ook weer.
  Als je mij had gevraagd het plaatje te schetsen dan was het mij niet gelukt.
  Het wonderlijke brein.
  Op naar de jubileum editie nummer 750!

 5. De radiodistributie met aan het hoofd Dirk Kolhorn, later overgegaan naar de telefooncentrale Boerhaavestraat

  • Ik kende die Kolhorn als saxofonist bij “de Optimisten”, waarvan ik al 15-jarige een tijdje pianist ben geweest, 1949.