745 – Zuidstraat

Op vrijdag 5 maart 1920 opende aan de Zuidstraat 70, tegenwoordig nummer 71, de uit Delft komende H. van Andel een tabak- en sigarenmagazijn. Op zich is daar natuurlijk niets bijzonders aan zult u zeggen, en dat klopt! Maar een stukje voorgeschiedenis vertelt ons dat het winkelpand een verbouwing achter de rug had, alvorens het weer heropend kon worden. En nou komt het interessante, die verbouwing kwam tot stand onder leiding van de architect Eduard Henricus Gerardus Hubertus Cuypers (1859-1927), zijn oom was de vermaarde architect Pierre Cuypers die het Rijksmuseum en het Centraal station van Amsterdam ontworpen heeft. Dit historische wapenfeit is mede aan het licht gekomen door collega historicus Marinus Vermooten. Nu zult u denken beste lezer van deze rubriek Zuidstraat 71 dat zegt mij niks, nou een geheugensteuntje leert ons dat in een ver verleden de zeilmakerij van P. Barends er gevestigd was. Maar het meest bekende wat er ooit in het pand gevestigd was, behoort inmiddels ook al weer tot het verre verleden maar zal tot in lengte van dagen in onze herinnering blijven en dat was café “Manokwari” van de legendarische Bob Lafébre. Gelukkig krijgt dit inmiddels beroemde pand, waar onlangs nog een complete serie glas-in-lood ramen van de uit Delft afkomstige Glazenier Jan Schouten (1852-1937) ontdekt werden, een nieuwe bestemming! Café de Bliksem verhuist binnenkort van de Koningstraat naar de Zuidstraat 71.

 

 

6 Comments on “745 – Zuidstraat

  1. Historisch gezien is een winkelpand van Eduard Cuypers een opsteker voor onze stad. Ons plaatselijk dagblad heeft dit zeker niet mee gekregen, of was zeker weer aan het graven buiten onze stadsgrenzen.

    • Die ex Helderse Courant maakt zich drukker over het nieuwe stadhuis van Den Helder, dan over echte historische feiten die zich in de stad afspelen.

  2. ach ja mensen daarom moeten we blij zijn met mensen zoals Cees. Nu zei mij dit verhaal in eerste instantie niets totdat Cees de naam BOB opschreef.Wat wil nu het geval mijn vader verdwaalde nogal eens en nu samen met mij.Om kort tegaan ik genoot van een sinas pa van zijn biertje en ik luisterde naar verhalen die verteld werden thnx Cees

  3. In Den Helder heeft nog nooit iemand gehoord van het supertalent en dat was de architect Cuypers zeer zeker. Maar ja als je alles maar sloopt hoef je niet na te denken!

  4. Jezus, Den Helder beseffen jullie wel dat dat echt geweldig nieuws is een pand van de architect Eduard Cuypers dat is de hoofdprijs.