744 – Witte de Withstraat

Gelukkig zijn er in onze stad ook nog plekjes waar de tijd heeft stil gestaan, maar die eigenlijk min of meer in de vergetelheid zijn terecht gekomen. Dat zijn ook de plekjes waar stadsvernieuwingsplannen niet voor gelden, sterker nog volgens mij zijn er ook nooit ansichtkaarten van uitgegeven! En juist die plekjes maken van Den Helder iets aparts, en die moeten we koesteren. In dit geval heb ik het over de Witte de Withstraat, een zijstraat van de Krugerstraat die uitkomt in de Wilhelminastraat. Sommige onder u zullen zich misschien afvragen wie Witte de With was. Witte Corneliszoon de With werd geboren op 25 maart 1599 te Hoogendijk bij Den Briel, de geboorteplaats van de één jaar oudere Maarten Harpertszoon Tromp, hij was een Nederlandse zeventiende –-eeuwse vlootvoogd. Witte de With overleed op 8 november 1658 te Sont in Denemarken. En juist naar deze vlootvoogd is er in Den Helder in 1948 een straat vernoemd. Denk daarbij nou niet aan een straat met een Admiraals uitstraling, want als ik het goed heb hebben er echt maar weinig mensen ooit gewoond! Maar desalniettemin toon ik u vandaag een foto van de Witte Withstraat, gemaakt in de richting van de Wilhelminastraat.

 

7 Comments on “744 – Witte de Withstraat

 1. Er zit nu helemaal geen leven meer in de Witte de Withstraat inderdaad een admiraal onwaardig.

 2. Tot in 1948 had je een tweetal zijstraten van de Polderweg genaamd de Cornelis Ditostraat en de Martin van der Hamstraat. Deze straatnamen werden verplaatst naar het nieuw te bouwen Oud Den Helder. Hiervoor in de plaats kwamen dus de Cornelis Evertsenstraat en de Maarten Harpertzstraat. In dat zelfde jaar 1948 verdween vermoedelijk de Klaas Duitstraat uit de Sluisdijkbuurt om plaats te maken voor de Schoolstraat. Leuk detail mijn oudere zus is geboren in de Klaas Duitstraat nummer 8 en ik in het zelfde bed en huis in de Schoolstraat nummer 8

 3. Nou je het er over hebt Willem, ik zou ook wel weer eens een foto willen zien van de Schoolstraat.

  • Ik denk als Cees dit leest hij vast wel op jouw verzoek in gaat. Ik zelf heb wel foto’s van de Schoolstraat maar niet van volle bewoning wel deels gesloopt!

 4. Heel herkenbaar deze foto en inderdaad aan de linkerkant de achterkant van de smederij van Smit-Wilms (bij het ijzeren hek), zoals Hijneken opmerkt.
  Op de hoek aan de linkerkant stond waar nu de auto´s staan de groentewinkel van de gebroeders Bos.
  Ik heb daar in de buurt wat jaren doorgebracht met mijn broer en vriendjes omdat wij in de Krugerstraat een jaar of 23 hebben gewoond tegenover de winkel van Wilms.
  Pure nostalgische gevoelens dus van vervlogen tijden.