740 – Henriëtte Davids met Prins carnaval

Het komende weekend staat in Den Helder weer in het teken van het carnaval, ik zelf heb er nooit interesse in gehad maar één van mijn beste vrienden slaat geen jaar over om er aan deel te nemen! Sterker nog vorige week heb ik, samen met een groot aantal vrienden en buurtgenoten afscheid genomen van Pierre Paar. Pierre kende ik nog uit de tijd dat hij opperschipper was op het Marine Vliegkamp de Kooij. Pierre afkomstig uit Venlo vertelde altijd fantastisch mooie verhalen over zijn carnavalsvieringen in zijn geboortestreek en ik wil hem daar ook voor bedanken in de hoop dat hij ruste mag in vrede! Terug kijkend op de Helderse carnavalsvieringen uit het verleden valt het op dat er nog al eens met regelmaat bekende Nederlanders gevraagd werden om de boel op te vrolijken. Op onderstaande foto staat een voor mij onbekende prins carnaval die mij wel ergens aan doet denken, samen met Henriëtte Davids (Rotterdam 13 februari 1888 – Naarden 14 februari 1975). Ik zou het fijn vinden als er onder u, beste lezers van deze rubriek iemand is die de Prins carnaval herkent die met Heintje Davids afgebeeld staat op deze foto!

 

7 Comments on “740 – Henriëtte Davids met Prins carnaval

 1. Een bizarre herinnering uit Nsukka, Nigeria.
  De universiteit waar ik werkte en woonde lag in een nog onderontwikkeld gebied. Buiten de omheining van de campus was het leven nog helemaal primitief Afrikaans.
  Compleet met van die rituele dansen door gemaskerde dansers (”juju´s”).
  De “chief” (opperhoofd) daar had een klein baantje op de universiteit. Nodigde soms blanken uit (voor hem statusverhogend) als er feest was in zijn dorp, en zo was ik getuige van een oogstfeest met veel traditioneel gedans en ander ceremonieel.
  De chief moest daarbij volgens de traditie op een gegeven moment zelf ook meedansen.
  Wie schetst mijn verbazing over wat hij daarbij op zijn hoofd had: een uit Brabant geïmporteerde hoofdbedekking van een prins carnaval, ongeveer zoals op de foto. In die situatie geen gezicht!
  Een van mijn Nederlandse collega´s was ergens in Brabant ooit Prins Carnaval geweest, de chief had die carnavalsmuts van hem gezien en had mijn collega gesmeekt er een uit Brabant voor hem zou mee te brengen (en nooit betaald, en die dingen zijn nogal duur).

 2. ach ja zo verwijst zelfs de carnaval naar het betaan van een koninkrijk hoe gek ook soms nude vraag over naam van deze prins nu vind ik hem sterk op een bestuurslid lijken van afgestoft bekend onder de naam Lauren v Z dit kan gezien de tijd van de foto

  • Ergens heb je wel een beetje gelijk, de ontknoping is dat het Piet Verburgt is maar hij lijkt ook op Laurens van Z.

 3. De man op de foto is volgens mij Piet Verburgt. Hij was kapper en werkte in de Koningsstraat. In 1962 of 63 was hij de eerste Prins Carnaval in Den Helder. Pierre de eerste. Hij is de vader van Evert Verburgt. Uitvaartbegeleider bij de Oleahof. Vorig jaar februari overleden.

 4. Wat een grote kerel zeg, een gezellige zangeres was Heintje Davids altijd ze nam wel 100 keer afscheid maar dat namen we op de koop toe.