739 – Het Spoorwegemplacement van Den Helder

Nou is de rubriek Afgestoft geen verzoek rubriek, maar af en toe geef ik graag gehoor aan mensen die op zoek zijn naar bepaalde foto’s zoals in dit geval het oude station van Den Helder. En eigenlijk is het ook nog een specifiek verzoek, men is namelijk op zoek naar foto’s waarop een rangerende diesellocomotief staat afgebeeld aan het spoorwegemplacement in Den Helder! En hierbij toon ik u, maar ook alle andere trouwe lezers van deze rubriek twee geweldig interessante foto’s die in 1957 zijn gemaakt van een rangerende en stilstaande diesellocomotief. Maar beide foto’s geven ook een prachtig tijdsbeeld weer van een ouderwets station met een perron waar letterlijk en figuurlijk geen hond op te zien is. En daarom is het misschien des te leuker om naar deze foto’s te kijken.

14 Comments on “739 – Het Spoorwegemplacement van Den Helder

 1. Ach ja als kind was ik ook vaak bij het spoor te vinden 1 Maal per maand naar Leiden voor onderzoek en heb zo mijn fasinatie en de versobering van stations en treinen mogen aanschouwen Stations worden in beton gegoten en treinen lijken alle vrouwelijke vormen kwijt blokje met hier en daar een schuin kantje ,,de goede tijd net wat U zegt” Genietend van de warme koffie mijmer ik met mijn ma nog even door over VROEGER thnx Cees

 2. Wat een geweldig mooie foto’s en dan heb ik het nog niet een gehad over jullie ruilbeurs wanneer komt de volgende.

 3. Maar komt, heerlijke spoorwegen! Daalt als een tralienet neder op onze provinciën!
  Vernietigers aller groote afstanden! versmaadt de kleine afstanden van ons koninkrijkje niet!
  Ja: laten de zangen onzer dichters het weldra in verrukte tonen uitgalmen: De spoorweg kwam, de spoorweg kwam;
  Laten de zakdoeken der schoonen u toegewuifd worden! De medailles onzer munt u tegenrollen!
  Dan eerst als de hollandse natie, langs uw gladde banen, dagelijks door elkander zal geschoten worden als een partij weversspoelen, zal er welvaart en bloei en leven en snelheid in ons dierbaar vaderland heerschen!
  Uit de Camara Obscura, gedateerd 1837.

 4. Leuk,een diesellocomotief. Maar bij het station denk ik aan stoomlocomotieven. Aan rijtuigen met voor ieder compartiment een aparte deur. Aan het kartonnen kaartje, waarmee je via de wachtkamer op het perron kwam. Aan de controleur aan wie je bij de deur naar het perron je kaartje moest tonen. Aan vakantie op de Veluwe. Met de stoomtrein naar Amsterdam en vervolgens met de boot naar Harderwijk. Fietsen mee. An het eind dat je altijd via het Koningsplein moest omlopen…
  HELP, ik word te oud voor deze rubriek…

  • Nee nee nee Barend! Niemand is te oud!
   Sterker nog, juist deze verhalen zijn de jus in het kuiltje!
   (Of voor de jongere generatie; het bakje saus bij de frietjes …………..)

 5. Ik heb daar heel wat keertjes gereden met een 2200 honderd. Ook naar de FAM om het huisvuil van de Nieuwediepers op te halen.