737 – De zomer van 1906

Het is natuurlijk altijd geweldig als je een nieuwe aanwinst aan je collectie foto’s kunt toevoegen! Afgelopen week kreeg ik van iemand een klein stapeltje foto’s aangeboden. Naast de bekende foto’s zaten er ook twee zelf gemaakte bij, waaronder één gemaakt door Willem Fredrik Boelsums in 1906. En het mooie van die laatste foto is dat er het één en ander met potlood aan de achterzijde is geschreven waar ik verder onderzoek naar heb gedaan en dat leverde het volgende op. De foto is gemaakt in de zomer van 1906 aan de Buitenhaven. Voorop de boot staat een onbekende matroos en in de boot zitten v.l.n.r. Luitenant ter zee v.d. Esch, Luitenant ter zee A. F. L. Troll, Louise Köppern en Sara Hoek deze laatste was de verloofde van Luitenant ter zee A. F. L. Troll. Maar deze foto brengt ook een prachtig stukje maritieme historie in beeld, want rechts bovenin zien we Hr. Ms. Pantserschip Piet Hein (1891) liggen. En op de achtergrond zien we nog het silhouet van het Marinehospitaal en het Koninklijk Instituut voor de Marine. Dit is nou echt een romantische foto waarop de tijd heeft stil gestaan, en met op de achtergrond een ouderwetse marinehaven!

 

7 Comments on “737 – De zomer van 1906

  • Op een dag als vandaag verlang ik echt naar het zomerse weer zoals afgebeeld op deze foto. En de bijbehorende verhalen zijn ook geweldig.

 1. Ter aanvulling op het zeer interessante verhaal onder de foto! De dochter van luitenant ter zee A.F.L. Troll (Anna) trouwde op 20 augustus 1935 met de latere Vice-admiraal Willem Jan Kruys (1906-1985).

 2. Voor de meeste mensen bestond er in die dagen niets tussen “zondagse” kleding en werkkleding. Zondagse kleding was kleding waarmee je je in de kerk kon vertonen. Voor de mannen: pak, liefst driedelig, met stropdas en hoed.
  Op visite, naar de bioscoop, op vakantie, naar voetbal kijken, en zelfs vaak naar het strand ging je “op zijn zondags”.
  Dat “vrijetijdskleding” algemeen werd geaccepteerd en veel mensen ook zulke kleding kochten is, zoals ik me herinner, pas van de roerige jaren ´60, jaren waarin er veel op de schop ging.
  Mijn moeder (van 1901) schaamde zich op hoge leeftijd nog altijd een beetje voor me als ik te gemakkelijk gekleed haar in het weekend kwam opzoeken.

 3. Cees dat gebouw links in de achtergrond is dat niet de Marinekazerne de latere Onderzeedienstkazerne?

  • Dat weet ik niet Willem, want je kreeg eerst nog de kolen opslagplaatsen en de Marinekazerne.