834 – Soep in blik op Hr. Ms. Gelderland

Op onderzoek zijnde naar een historische gebeurtenis over het observatorium aan de Helderse zeedijk kwam ik in ’t Vliegend Blaadje van zaterdag 30 juli 1892 iets tegen over soep in blik! Aan boord van onze oorlogsschepen zal een proef worden genomen met soep in blikken in plaats van soep aan boord bereid van vers vlees. Een voorlopige proef genomen aan boord van Hr. Ms. wachtschip te Amsterdam heeft zeer goed voldaan; de soep uit blikken bereid, werd krachtig, voedzaam en uitmuntend van smaak bevonden. Op zich moet dat natuurlijk iets geweldigs geweest zijn voor die tijd want op die manier kon je natuurlijk meerdere soorten van conserven meenemen voor een lange reis! En zo kan ik mij voorstellen dat bijvoorbeeld nieuwe schepen van de Koninklijke Marine ook beter uitgerust waren om conserven in blik beter op te slaan op Harer Majesteits schepen. Daarom heb ik vandaag voor een willekeurig schip gekozen waarvan ik denk dat daar de voeding aan boord wel op orde zal zijn geweest! En dat schip is Hr. Ms. Gelderland op zondag 15 juli 1900 in dienst gesteld en op vrijdag 17 mei 1940 van de sterkte afgevoerd.

Foto: Hr. Ms. Gelderland