734 – Julianaplein

Af en toe zit ik wel eens te rommelen in mijn fotoarchief om te kijken welke foto ik nu weer aan u kan voorschotelen. En dan kom je er wel eens achter dat je een foto bezit waar je eigenlijk weinig of niets mee kan. Maar ja die foto is natuurlijk niet voor niets gemaakt zeg ik dan maar. De foto waar ik het over heb is gemaakt op het Julianaplein, waar we een open plek zien tussen de HEMA en de Albert Heijn in, en als ik het goed heb is in 1968 daar de ,,Rialto” bioscoop geopend! Voor de toen wat oudere generatie van onze stad moet dat natuurlijk grandioos geweest zijn, een naam uit het verleden ,,Rialto” ging opnieuw haar projectors laten draaien met de nieuwste speelfilms. Overigens biedt deze foto ons nog een prachtig uitzicht op de Lutherse kerk.

4 Comments on “734 – Julianaplein

 1. Even op internet gesnuffeld: waar komt de naam Rialto vandaan?
  Rialto is een buurt (eilandje) in Venetië, in vroegere eeuwen wereldberoemd als centrum van handel en nijverheid.
  Bereikbaar over een bijzondere, bebouwde brug (Rialto brug, plaatjes op internet).
  Waarschijnlijk omdat het aardig klinkt, wordt de naam Rialto wereldwijd gekozen voor theaters, bioscopen, e.d.
  Soms ook voor allerlei andere ondernemingen of producten.

  • Nooit geweten dat Rialto een buurt (eilandje) in Venetië is. Ik heb altijd gedacht dat het een woord was uit de bioscoop geschiedenis. Mijn dank hiervoor meneer Zuidweg.

 2. Wat een prachtige foto Cees! Zo’n plaatje laat toch heel mooi zien hoe dat er destijds voorstond.