731 – Beatrixstraat

Vandaag gaan we letterlijk en figuurlijk vijftig jaar terug in de tijd want de foto die ik u nu laat zien van de Beatrixstraat is in januari 1970 gemaakt! Op de foto is een veelvoud van allerlei gebouwen te zien waarvan sommige nog bestaan en andere alweer heel lang geleden zijn gesloopt. Rechts zien we de fietsenwinkel van Karel Majolee, het pand bestaat nog steeds en heeft nu een horeca bestemming. Als we onze weg vervolgen kijken we op de achterzijde van de winkel van Zoetelief die later dat jaar ook gesloopt zou worden, en ietsje rechtdoor zien we de lunchroom van V&D en kijken we op de toen nog grijze watertoren. Vanaf de linkerkant krijgen we een heel ander beeld te zien, eerst de oude winkel van Majolee met de werkplaats. Daarnaast treffen we de toonzaal van garage Hoveling aan gevolgd door de winkel in medische producten ,,Sanité”. En vervolgens treffen we een oude bekende in het straatbeeld aan café-restaurant de Keizerskroon, en in de loop der jaren heeft dit etablissement verschillende naamsveranderingen ondergaan. En dan krijgen we ingeklemd tussen de Keizerskroon en bakkerij de Eendracht de noodwinkel van Neels, waar ook Zoetelief lange tijd gebruik van heeft gemaakt.

 

9 Comments on “731 – Beatrixstraat

 1. Ach Ja de fietsenwinkels in Den Helder aan Majolee heb ik gemengde gevoelens en wel om het volgende Ik werkte zelf ooit in een fietsenzaak/auto onderdelen genaamd Halfords, Ik kwam dus bij Majolee en daar was inmiddels Willem Buitenhuis de eigenaar en had een speciaal onderdeel nodig welke Ik niet kon bestellen of duurder zou zijn nou zei Willem altijd dat hebben jullie niet hé nee Willem dat g=hebben wij niet daarom kom ik bij de fiets speciaalzaak.
  Maar goed die lunchroom kwam ik dus ook met pa en ma op zaterdag na de markt inkopen want pa had dorst haha.(proost pap hvj)

 2. Wat een prachtige foto Cees, bedankt voor het delen!

  Er is in 50 jaar enorm veel veranderd, net zoals dat gebeurde na de oorlog.

  Nog even een vraag, als purist zijnde; Majolée schrijf je toch met een accent aigu?

 3. U heeft helemaal gelijk meneer Hijneken het moet inderdaad Majolée zijn. En ik ben het ook met u eens dat het een prachtige foto is.

 4. Vermoedelijk is de familienaam mét accent, maar bij reclame voor het bedrijf werd de naam meestal in hoofdletters geschreven. Op hoofdletters worden accenten (althans in Nederland) weggelaten.
  In een advertentie bij de jaarwisseling 1949 – 1950 adverteert MAJOLEE met rijwielen, rijwielen Solex, motoren en (zelfs) automobielen.
  Als tweede adres wordt vermeld Goverswarsstraat 11.

 5. Pand van Zoetelief verdween ook tijdelijk, werd nieuwbouw. Men verhuisde tijdelijk naar het voormalig Tivolitheater in de Molenstraat, hoek Vlamingstraat. Kort daarvoor veranderde De Witte bioscoop in de Koningstraat na verbouwing in Tivoli. Heb toevallig zondag in het radioprogramma Nostalgia het thema ‘Den Helder januari 1970’, halve eeuw geleden met o.a. de komst van de BH fabriek (Eckmann), afscheid van brandweercommandant Jongman), kampioen zaalvoetbalteam Atlas en de komst van het tandtechnisch laboratorium in Huisduinen; inmiddels ook niet meer aanwezig Maar er leven nog wel ex- medewerkers. Overigens aan de definitieve verbreding van de Beatrixstraat ging heel wat discussie vooral, wat lang niet voor alle huurders gunstig afliep, maar dat is een heel ander verhaal waarvan ik de details van Sevenhuijsen en slager Komen heb vernomen.

 6. Voor wat betreft januari 1970 (Ik had destijds een wekelijkse radiorubriek Den Helder een kwart eeuw geleden, dus in 1995) het volgende. Misschien aardig te vernemen dat in januari 1970 Dirk Ran en enkele anderen destijds een film in Den Helder opnamen dat zij ook voor het onderwijs wilde bestemmen. Ik heb de inmiddels wijlen Dick Ran (ook een lid van de politieke beweging de Kabouters) hierover in 1995 geïnterviewd. Zal zijn broer benaderen of die film bewaard is gebleven.

 7. Stukje tekst dat ik in januari 1995 gebruikte bij Den Helder januari 1970 m.b.t. de Beatrixstraat. ‘Even gestadig als de sneeuwvlokken vielen in januari 1970 brokken steen naar beneden van panden in de Beatrixstraat die de slopers onder handen hadden . Met de firma Zoetelief van het gelijknamig warenhuis was een overeenkomst gesloten tot de afbraak en de herbouw van haar winkelpand in de rooilijn van de Beatrixstraat. De Keizersbrug was reeds verbreed in het achterste deel van de Beatrixstraat waren moderne winkels verrezen maar het laatste stukje allerwegen ‘bottleneck’ genoemd deed de ontwikkeling nog even de das om. Dikwijls was gesproken en geschreven over dit stukje straat dat eerder Keizerstraat heette. Er was verzet van middenstanders die eenvoudig geen uitwijkmogelijkheden zagen, maar van tijd tot tijd deed de modernisering een stap voorwaarts en viel de historie onder de slopershamer zoals de juwelierszaak van de firma Witte op slager Komen’s grond en op het terrein waar ooit het kantoor van het Noord Hollands Dagblad stond rolden de bulldozers van Oosterbeek de laatste stukken op een hoop. Waar slijterij Dito en apotheek De Bas waren gevestigd was al het bruikbare verdwenen’.

 8. De Keizerskroon is eigenlijk altijd Keizerskroon gebleven tot aan het faillissement. Daarna werd het Flow.
  Ook mooi dat we op de achtergrond nog de Paddenstoel zien (V&D restaurant). Een icoon waarvan het voortbestaan nu ter discussie staat.