730 – Openbare werken aan de Sportlaan

Het is zowat een sport voor mij geworden om wekelijks diverse fietsrondes door de stad en de wijken te maken! En iedere week tref je ergens wel wat aan wat een verandering heeft ondergaan, en dat hoeft niet specifiek om iets wat gesloopt is te gaan en kan net zo makkelijk om een stukje nieuwbouw gaan. Wat dat aan gaat is en blijft onze stad volop in beweging, want stilstand is achteruitgang! En we mogen ook rustig stellen dat de architecten die Den Helder, laten we maar zeggen de afgelopen 100 jaar tot nu aan toe onder handen hebben genomen best wel juweeltjes van gebouwen hebben na gelaten. Ik persoonlijk vind nog altijd het voormalige kantoorpand van Openbare werken aan de Sportlaan een geweldig mooi gebouw wat stedenbouwkundig de tand des tijds behoorlijk goed heeft doorstaan. Ik weet niet precies wie het gebouw heeft ontworpen, maar tegenwoordig zijn er een aantal appartementen in gehuisvest en het heeft nog steeds die statige uitstraling.

6 Comments on “730 – Openbare werken aan de Sportlaan

 1. Het is inderdaad een gebouw met een statige uitstraling, het heeft iets van alleen heersend!

 2. Voor wie zich afvraagt waarom de Sportlaan de Sportlaan heet:
  Tot eind jaren vijftig waren hier aan de Liniezijde de voetbalclubs Helder, Watervogels en HRC gevestigd. Nadat ze naar het duingebied van Nieuw Den Helder waren verhuisd, werd er ongeveer in het midden van de Sportlaan de Ambachtschool gebouwd. Verdere ontwikkelingen ben ik uit het oog verloren.
  Ik was lid van Helder in de tijd van de verhuizing. Toen ik voor de eerste keer met mijn vriend Joop Leibbrand naar de training in Nieuw Den Helder ging, kwam er niemand opdagen. Kennelijk lagen de nieuwe velden in ieders beleving ergens aan de andere kant van de wereld.
  De Sportlaan, een naam vol nostalgie. De voetbalclubs kregen op zondagmiddag honderden bezoekers.

  • Leuk heer Barend Strang, dat u hier het voetbalbolwerk van destijds aanhaalt. De beleving van het lokale voetbal in de jaren 50 en 60 was veel intenser dan tegenwoordig. Het hoofdveld van H.R.C. kan ik mij nog goed herinneren. Het lag direct aan het eind van de Sportlaan en de hoek van de Lupinestraat. Vanaf de ingang gezien lag de van stalen buizen gemaakte staantribune aan de linkerzijde en de houten hoofdtribune aan de rechterzijde.
   Mijn vader heeft mij weleens verteld over een bewogen wedstrijd op 1 juli 1950 tussen H.R.C. en Rapiditas. De wedstrijd werd door H.R.C. met 2-3 verloren en zou daardoor promotie naar de 2e klasse mislopen. Volgens de scheidsrechter zou er op een bepaald moment 12 spelers van de thuisclub in het veld staan waardoor, als ik het mij goed herinner, de gelijkmaker van H.R.C. werd afgekeurd. Grote commotie uiteraard en mijn vader klom in de pen en meende op logische gronden te weerleggen, dat het afgekeurde doelpunt ten onrechte was. H.R.C. is in beroep gegaan bij de K.N.V.B. en won de zaak. Derhalve alsnog promotie en feest.
   De heer Teun de Boer speelde in die wedstrijd als rechtsbuiten en gaf de voorzet die leidde tot het betwiste doelpunt. Dit soort zaken werden in die tijd de hele week besproken in voetbalminnend Den Helder. Vooral op de Rijkswerf.
   Prachtige tijden waar nog veel over valt te verhalen.

 3. Ach ja Cees dit brengt mij terug naar mijn schooltijd waar ik op de ambachtsschool zat genaamd LTS de Noordster
  Door deze school ben Ik in aanraking gekomen met de bouwwereld welke mij altijd heeft gefascineerd zoals jij weet Cees
  Ook dit gebouw speelde voor mij een rolletje in mijn leven voor mijn eerste huisje had ik namelijk de de bouwtekening nodig en mijn toenmalige buurman een uitvoerder zette mij op het pad van deze dienst
  Dus net als jij Cees verbaas ik mij soms ook over de herbestemming van gebouwen ik zelf keek op van de nieuwe functie van mijn oude
  school aan de Burg.Houwingsingel de Dr Jac P Thijsse school dat is een begeleid wonen geworden voor de ouder wordende medemens
  (even voor de punten en komma n……rs ik zet nooit een punt ergens achter)

 4. Ik wil nog even terugkomen op de Sportlaan.
  Eén keer is Den Helder etappeplaats geweest in de Wielerronde van Nederland. In 1955 eindigde de etappe vanaf Zandvoort aan het eind van de Sportlaan, ter hoogte van het HRC-veld. Winnaar werd Wim van Est.
  Als jeugdig wielerliefhebber stond ik aan het eind van de middag uiteraard aan de streep. Na de finish krioelden publiek en renners gewoon door elkaar heen. Daar ontdekte ik mijn favoriet Wout Wagtmans, uithijgend met zijn fiets aan de hand. Minutenlang ben ik zwijgend in bewondering vlak voor hem blijven staan. Maar… wat stonk die man. Vreselijk. En nog steeds, als ik aan de Sportlaan denk, ruik ik Wout Wagtmans…

  • Mooie verhalen Barend!
   En dank voor de verklaring Sportlaan, want dat vroeg ik mij inderdaad af.