729 – 3 SUISSES

Een tijdje geleden alweer zijn we met een grote groep oud- Nieuwediepers door de binnenstad gelopen en hebben daarbij zoals dat gaat herinneringen opgehaald! En over een ding waren we het meteen eens Den Helder wordt zowat overspoeld door kapsalons. Uit de groep waar we mee op stap waren, kwam plotseling de reactie ik weet nog wel de tijd dat onze stad min of meer grossierde in wolwinkels. En dan hebben we het ook, als we over wolwinkels praten over de jaren zestig van de vorige eeuw, toen waren er nog hele volksstammen aan het breien. Ik weet nog dat mijn moeder altijd naar de wolwinkel van Phildar ging in de Beatrixstraat. Het mooie is en daar kom je pas later achter als je wat ouder bent, Phildar was een landelijke organisatie maar mijn moeder noemde zoals zovele anderen de zetbaas meneer Phildar. En dan was er nog een winkel die landelijk maar ook buiten onze landsgrenzen te vinden was, namelijk de 3 SUISSES. Ik weet nog dat er een winkel van de 3 SUISSES was in de Keizerstraat schuin tegenover slagerij Leibbrand, later is de winkel nog een paar keer verhuisd en uiteindelijk in de Breewaterstraat terecht gekomen. En dan was er nog die echte Helderse wolwinkel van Jeanne Kuintjes het Kelimhuis. Na afloop van de dag gingen we weer uit elkaar, en zij die van buitenaf kwamen vertrokken weer naar elders in gedachten denkend aan de wolwinkels uit vervlogen tijden.

 

6 Comments on “729 – 3 SUISSES

 1. In de jaren ´50 zat op Sluisdijkstraat 47 (tegenover de Gravenstraat) de firma A.R. Alles, die adverteerde: “Alles van wol, wol van Alles”.
  Het was een nieuwbouwpand op de plek waar tot in de oorlog drogisterij Plaatsman had gezeten en waarop een bom was gevallen.
  Ik zie op internet dat het er op dat rijtje nu weer heel anders uitziet dan ik me herinner.
  Uit de jaren ´60 herinner ik me dat een collega van me het merk “Scheepjeswol” en de bijbehorende fabriek (“spinnerij” ), of althans een groot deel ervan, erfde. Werd een vermogend man, maar stortte zich in grote financiële avonturen die niet allemaal goed afliepen.

 2. Ach ja de Keijzerstraat daar begon mijn werkzame leven als assistent bedrijfsleider van Halfords en de juwelier Suisse zit er nog steeds dat was de buurman Bij toeval liep ik er van de week binnen om naar ringen te kijken en raakte in gesprek en vroeg aan de eigenaar en hij zei hoe lang kennen wij elkaar nu al 35 jaar was het antwoord geweldig en die andere juwelier kom ik ook nog tegen Bob van Rijswijk
  Toen was de klant nog koning en waren we op tijd open en zorgde dat de klant tevreden naar huis ging
  Dank je wel Cees voor deze foto’s mijn geheugen heb je geactiveerd

  • Klopt! Ze hebben het nog even geprobeerd als webshop maar de Nederlandse versie daarvan is ook ter ziele.

 3. Mijn opa had een fournituren winkel in Veendam en was tegelijkertijd bedrijfsleider van de wolfabriek aldaar. Dat leidde er toe dat al mijn tantes konden breien. En bijna alle ooms en tantes (ze verspreiden zich over het land) hadden winkels met kleding, naaimachines of wol. Behalve mijn vader, dat was de enige techneut die via Shell Rotterdam uiteindelijk op de Rijkswerf belandde.
  De tante die zich in Amsterdam vestigde werd filiaalhoudster van de 3 Suisses. Eerst kort op de Ferdinand Bolstraat en vervolgens vele jaren op de Burgemeester de Vlugtlaan.

 4. Wat een mooi verhaal meneer Bodelo, zo zie je maar wat je allemaal via deze rubriek kunt leren.
  Bedankt er voor.