727 – Gravenstraat hoek Beatrixstraat!

Het blijft toch altijd leuk om middels deze rubriek foto’s met elkaar uit te wisselen! Vandaag laat ik u een foto zien die op zich nieuw oogt maar in feite naar Helderse begrippen kijkend ook alweer tot het verre verleden behoort! We staan hier aan het einde van de oude Gravenstraat rechts ziet u nog een gedeelte van de broodfabriek van “De Eendracht”. En op de andere hoek zien we de herenkledingzaak van Nico Graaff, Nico heeft voordien gezeten in de Spoorstraat naast Simon de Wit. En aan de overzijde in de Beatrixstraat zien we nog een bekende Helderse herenkledingzaak namelijk Neels met zijn 2000 kostuums op voorraad! Naast de winkel van Neels was een doorgang en oorspronkelijk was dat de 2e Schagerdwarsstraat, vele jaren later was er in deze doorgang nog een bewaakte fietsenstalling. Als buitenstaanders dit verhaal zouden lezen, zouden ze denk ik denken, dat er in de Beatrixstraat een soort van dames- en herenkleding boulevard was gevestigd want links in de hoek zien we ook nog het pand van Bruggemann.

5 Comments on “727 – Gravenstraat hoek Beatrixstraat!

 1. Ach ja We zijn hopelijk allemaal opgedroogd van al het feestgedruis
  Maar nu even over de foto er staat mij weinig bij van deze straat
  Echter de firma Neels ken ik nog wel omdat ik daar als kind met mijn vader zaliger binnen kwam.En het hoekpand links staat mij bij als het pand van de familie Agaart daar kon je huishoudelijke artikelen en snuisterijen kopen(maar aan de prijs maar kwaliteit).
  Verder roept de straat bij mij ook het ouderwetse stoepranden op nu zijn de stoepen weer verschenen in het stadsbeeld.
  En toch grappig dat waar vroeger een bakker zat nu Dunselman zich heeft gevestigd.(Dit stukje draag ik op aan Juul)

  • Ha die Nachtburgemeester even een reactie op jouw stukje. Op de foto zie je de Gravenstraat een bocht naar rechts maken naar de Beatrixstraat. Als je deze bocht eruit haalt dan liep de Gravenstraat in een rechte lijn door tot aan de Spoorstraat evenwijdig aan de Keizerstraat. Na dit punt kreeg je een tweetal zijstraatjes naar rechts. Ten eerste de Gravendwarsstraat, welke uit kwam ter hoogte van Combi in de Keizerstraat en tot slot de Kroonstraat maar die situatie is zo goed als niet veranderd!

 2. Even in de oude kranten gesnuffeld. “Neels´ goedkoop heeren kleedings magazijn” (maar in latere advertenties worden ook damesmantels en kinderkleding aangeboden) zit op het adres Keizerstraat 62 sinds october 2016.
  Eerder was het bedrijf begonnen op het adres Zuidstraat 47, eerste advertentie aangetroffen bij jaarwisseling ´14 -´15.
  De naam Van Praag in combinatie met Neels duikt op in 1940. Daarna wordt Van Praag met steeds grotere letters en Neels met steeds kleinere letters geschreven, maar in de volksmond is het toch altijd meer Neels dan Van Praag gebleven.

 3. Kan me deze straat nog wel herinneren. Liep je een stukje terug deze straat in kwam je bij de steenhouwerij Duijvelshoff.