726 – De hermandad

Het lijkt mij het beste dat we het nieuwe jaar rustig beginnen dames en heren, ik wil ook van de gelegenheid gebruik maken om u allen een voortreffelijk en vooral gezond 2020 toe wensen! Laatst werd ik er door iemand op geattendeerd dat ik nooit eens een foto heb geplaatst van de plaatselijke hermandad en dat is ik ook zo. Daarom lijk het mij een goed idee om vandaag eens een foto aan u te laten zien van onze ordehandhavers, en zoals het deze rubriek betaamt moet het wel een foto zijn uit een ver vervlogen verleden. Daarom heb ik gekozen voor een foto die gemaakt is op zaterdag 10 juli 1937. Op die 10e juli 1937 bracht prins Bernard op verzoek van vice-admiraal T.L. Kruys een bezoek aan de Koninklijke Marine in Den Helder. Na zich uitvoerig op de hoogte gesteld te hebben van de voor die tijd geldende nieuwe technieken aan boord van onze schepen werd prins Bernard op de Marineclub aan de Hoofdgracht een diner aangeboden! En zoals het altijd ging in die tijden was er veel belangstelling op het bezoek van prins Bernhard af gekomen. En dat betekende dat ons plaatselijk politiekorps zich wat extra handen uit de mouwen moest steken, maar met drie agenten lukte dat uitstekend. En na afloop van het bezoek van prins Bernard lieten de drie ordehandhavers de agenten Stam, Huitinga en Jongman zich maar al te graag fotograferen op het Havenplein.

5 Comments on “726 – De hermandad

 1. Ik wens jou ook een gezegend 2020 Cees!

  Dank voor deze leuke foto… drie agenten, waar is de tijd gebleven?

 2. Bromsnor was een rake caricatuur van de politieman in vroegere dagen.
  Politieman (vrouwelijke agenten waren er nog niet) was een mooie baan in die tijd.
  De politie genoot aanzien en had gezag.
  Veel criminaliteit waarmee de politie tegenwoordig te maken krijgt en ook het risico mishandeld te worden bestonden nog niet.
  Ik herinner me van de Helderse politie in mijn jonge jaren wel dat ze nogal een reputatie hadden van dienstklopperij.
  Een goed derde decennium, allemaal!

 3. Beste Afgestoft vrienden, ik wil jullie graag een voorspoedig 2020 toewensen!
  Voorlopig ben ik een tijdje afwezig want ik ga naar warmere oorden!
  Maar kijk uit voor de Nachtburgemeester proost ha,ha,ha,!

  • Afgestoft lezen en erop reageren gaat hier in Brazilië (ook lekker warm) niet anders dan in Nederland.

 4. Nu we het toch over de politie hebben: begin jaren vijftig werd er nauwelijks vuurwerk afgestoken. Dat gebeurde wel op het haven- terrein. We keken ernaar door het slaapkamerraam. Over traditie gesproken… De politie beschikte toen over één man kinderpolitie, de bij ons beruchte Baard. Die kalm en statisch rechtop op zijn fiets de ronde deed. ,,Jongens wegwezen, Baard komt eraan.” Hij heeft me één keer betrapt, toen ik op zondagmiddag bij een voetbalwedstrijd van Helder (nog aan de Sportlaan) onder het hek doorkroop. Hij stond gewoon achter het hek te wachten en liet me terug kruipen om een kaartje te gaan kopen. Kosten: één dubbeltje. Ik had de makkelijkste weg genomen omdat er een lange rij voor de kassa stond en de wedstrijd al was begonnen. Hup Helder.
  Trouwens: de Sportlaan, rond 1950 finish van een etappe in de Ronde van Nederland. Zijn daar nog foto’s van??