724 – de Ruyghweg in de winter

Vandaag is het eerste Kerstdag en weer moeten we het stellen zonder een witte Kerst, ik weet ook niet of we het met de opwarming van de aarde ooit nog eens mee zullen maken! Maar afijn de tijd zal het leren. En toch wil ik u vandaag trakteren op een winters tafereeltje, en daarom heb ik gekozen voor een foto van de Ruyghweg in de winter. En wat deze foto nou zo interessant maakt is, dat we hier nog het oude pand van de fietsenwinkel van Jan Moree zien afgebeeld. En hoe weet ik dat zo zeker, nou in de eerste plaats omdat ik er tegenover ben geboren, en vanwege de slogan op de dakrand: “en toch loopt een EMPO lichter”! Nou zullen sommige onder u zeggen een Empo? Empo was een eertijds bekende fietsenfabriek. Empo was een bekende Nederlandse fietsenfabriek die in 1913 was opgericht, en die in 1979 haar productie beëindigde. Nadat ergens in de zeventiger jaren van de vorige eeuw Moree stopte met zijn fietsenwinkel vestigde John van Amesfoort zich in het pand met de bloemenwinkel Butterfly. John van Amesfoort verhuisde zijn winkel later naar Nieuw Den Helder, en per 1 oktober j.l. is bloemenwinkel Butterfly definitief na 139 jaar gesloten. Fijne kerst, iedereen!

Foto: De Ruyghweg in de winter.

7 Comments on “724 – de Ruyghweg in de winter

 1. M’n overgrootmoeder reed een Empo, een echte omafiets. Volgens mijn schatting was de fiets van voor of net na de oorlog. Ik heb er tot 1995 op kunnen rijden!

 2. Ach ja Cees mijn hart gaat open dit was de zaak waar ik mijn eerste fiets kreeg een bi cycle hij was in een hand omdraai tot meisjes fiets te maken en hup een stang ertussen en het was een jongens fiets
  Ik heb hem nog opgepimpt met een chopper stuur
  ja ja ik weet het ik zou niet meer reageren
  Fijne dagen nog toegewenst en ik zie uit naar de laatste voor dit jaar

 3. Advertentie uit 1922: reparatie rijwielen, 17-jarige ervaring, A. Moree, Vosstraat 18.
  In maart 1934 is het bedrijf verplaatstst naar de Ruyghweg hoek Sluisdijkstraat.
  In advertenties van 1937 lees ik dat de firma Moree ´s morgens geopend is vanaf 6 uur. Fietsen voor onderhoud en reparatie kunnen ook worden opgehaald en weer thuisgebracht. De firma deed ook in kinderfietsjes en autopeds, en in die tijd bovendien in kachels, stofzuigers en andere elektrische artikelen.

 4. Mooie foto van de Ruyghweg, er heeft bij Moree onder de dakgoot ook nog de tekst gestaan ‘en toch loopt een Union lichter’. Achter de werkplaats van Moree in het eerste huis woonde mevrouw Leegwater de moeder van de legendarische slager Cees Leegwater.
  Heerlijk om dit allemaal nog eens terug te zien!

 5. Wij woonden nog geen 50 meter van Moree in de Sluisdijkstraat en mijn vader repareerde onze fietsen zelf en haalde de benodigde onderdelen bij Moree vooral de banden en spaken hadden veel aftrek. Later verkocht Moree ook van die platte witte kat batterijen met een lampje erop voor Sint Maarten waren we eindelijk van de brandende kaarsjes af. Even verderop aan de Ruygweg zat Brakhoven waar ook veel gekocht werd.

 6. Ik vroeg mij af waar de naam vandaan kwam; EMsbroek & POesse, Empo Rijwielfabriek H.B. Emsbroek N.V, Vorden.
  En op de foto natuurlijk ook een Humber met daarachter een prachtige 50-er jaren Packard.