723 – Gemeentelijk Lyceum aan de Hoofdgracht.

Ik heb het deze week nog een tweede keer geprobeerd om net als vorige week naar een televisie serie uit het verleden te kijken maar ik kwam niet verder, dan The Lucille Ball show, en daar kom je in Den Helder niet ver mee! Dus ben ik maar weer eens gaan snuffelen in mijn fotoarchief. En persoonlijk, als u mij om mijn mening vraagt wat vind je nou het mooiste plekje in Den Helder, antwoord ik altijd dat het de inmiddels al weer jaren geleden gesloopte bebouwing aan de Hoofdgracht is. Vorige week heb ik bij de voetbalvereniging HCSC voor een groep ouderen nog een beamerlezing gehouden over Den Helder. En iedere keer kom je aan het slot van de lezing tot de conclusie dat onze stad tijdens de oorlog haar hele verleden is kwijt geraakt. Het is natuurlijk een geluk bij een ongeluk dat het volledige vooroorlogse Den Helder op ansichtkaarten bewaard is gebleven, maar iets tastbaars had toch meer tot de verbeelding gesproken maar ja het is niet anders. Daarom zult u het vandaag moeten doen met een afbeelding van het voormalige gemeentelijk Lyceum aan de Hoofdgracht.

 

 

10 Comments on “723 – Gemeentelijk Lyceum aan de Hoofdgracht.

 1. Ach ja Cees zo is het maar net maar ik liep gisteren door de stad met mijn tropische verrassing
  Ik zeg kom we gaan naar moeders en wat schets mijn verbazing het voormalige kanonnen pleintje is een machtig groot gebouw herrezen
  Echter ik leef mee met de mensen die hun pleintje missen met zijn kanonnen en vlaggenmast
  Misschien is dat een idee om ergens weer te laten herrijzen
  Dit is het laatste geschrift wat ik U en uw naasten doe toekomen
  voor dit jaar Ik laat me onderdompelen is de gezelligheid
  Dus Mensen een zalig KERSTFEEST en een GEZOND maar vooral gelukkig 2020 twintig twintig Proosttttttttttt

  • De reactie van de Nachtburgemeester, heeft helemaal niets met deze Afgestoft aflevering te maken, maar hoort thuis bij schrijf het aan Mona! Ik geniet iedere week van Afgestoft maar onzin verhalen slaan nergens op.

 2. Volgens mij ben ik daar toen ik op het Johannes College zat nog wel ‘ns geweest voor een “cultureel kunstzinnig iets”. Niet echt iets voor mij! Leuke foto hoor!

 3. Cees,

  Dank voor deze (en alle andere) prachtige foto! Jouw rubriek is voor mij altijd weer een hoogtepunt.

  Nogmaals dank en ik wens jou en de jouwen een hele fijne Kerst en een gezond en gezegend 2020.

 4. Herinneringen van een “lyceïst” jaren ´45 – ´50.
  Rector was de heer Berkhouwer, een grote, statige, eerbied afdwingende man met een langzame en plechtige manier van praten. Zo fietste hij ook, nog net hard genoeg om niet om te vallen, waarschijnlijk niet zo zeer omdat hij niet harder kon, maar meer omdat hij dacht dat harder fietsen niet hoorde voor een man met zijn positie.
  Auto´s hadden leraren in die tijd nog niet. Behalve een paar die ook andere inkomsten hadden, zoals de heer Jaap Boon, leraar boekhouden, met een eigen administratiekantoor.
  Toch waren leraren maatschappelijk wel wat, en wat meer den tegenwoordig, schat ik in.
  Een mooie herinnering aan meneer Berkhouwer. We hadden een nieuwe leraar Frans, maar de man kon totaal geen orde houden, het was een grote rotzooi in zijn klas. Ik had me daar misdragen en ik moest bij de rector komen.
  Meneer Berkhouwer was een wijs man. Geen donderpreek, geen straf, in plaats daarvan vertelde hij me hoe moeilijk het was om bevoegde leraren naar Den Helder te krijgen. We waren net zo blij, zei hij, dat we eindelijk een volledig bevoegde leraar Frans hadden gevonden, (zucht), en nu pesten jullie die man weg. Het was de goede aanpak, Ik begreep het opeens helemaal.
  Op de foto in de verte nog te zien: de Kweekschool voor Onderwijzers. Veel leerlingen daar hadden eerder op het Lyceum gezeten en diverse leraren van het Lyceum waren ook verbonden aan de Kweekschool.

 5. Mijn leven in de tweede helft van de jaren vijftig speelde zich voor een groot deel af in dat gebouw. Het was een groot somber hol met als grote uitzondering het tekenlokaal op de bovenste verdieping aan de dijkzijde. Je keek er uit over het Marsdiep en de kust van Texel. Het lijken grote ramen aan de voorzijde, maar het onderste deel bestond uit matglas. In de klas zat je op ouderwetse houten banken met een schuin schrijfblad, als eeuwen geleden. Stofwolken van krijt hingen voor de schoolborden. Op zaterdagochtend had je nog vier lesuren. Bij aankomst gooide je je tas tegen de gevel en wachtte je tot de knor ging en de voordeur zich opende. De jongens kregen gymnastiek in het nieuwe HBS-gebouw bij het Timorpark.
  In de pauze maakte bijna iedereen via de nabije kluft een wandeling op de dijk. Tussen de middag ging je naar huis om te eten. Helaas, de verhuizing naar de Molukkenstraat was een enorme verbetering, maar de dijk bleef ver weg.
  Overigens stond beneden bij de kluft, op het enorme terrein dat de Duitsers hadden gesloopt, de houten kweekschool.

  • Vanaf een ander lokaal, ook boven, was er bij mooi weer uitzicht op zonnende Marva´s.

 6. Op de foto een tweetal “voormaligen” het Gemeentelijk Lyceum aan de Hoofdgracht en de Houtsteeg tussen de Hoofdgracht en de Achterstraat.
  Voor alle Afgestoft lezers fijne feestdagen gewenst van mijn kant!

 7. Hallo beste Afgestoft vrienden, DeNachtburgemeester is al bezig om het jaar te sluiten met tropische producten als ik het zo lees! Maar ik denk dat Cees ons nog wel zal trakteren op twee afleveringen van Afgestoft, het jaar is nog niet om.
  Overigens is dit weer een geweldig mooie foto van de Hoofdgracht wat helaas net als zoveel ander moois natuurlijk weer is gesloopt.

 8. Al enkele keren hebben leerlingen die gedurende de periode 1937-1945 onderwijs volgden aan het gemeentelijk lyceum in café-restaurant De Branding een reünie gehouden. En daar kwamen prachtige verhalen los die ik via enkele radio uitzendingen heb uitgezonden. In de raadsvergadering van 30 juni 1937 besloot het college van B. en W tot omzetting van de hogere handelsschool en tot oprichting, in samenwerking met die school, van een gymnasiumafdeling, waardoor het lyceum gestalte kreeg. Een actiecomité had onder overleg van veel adhesiebetuigingen aandacht gevraagd om in Den Helder gelegenheid te scheppen voor gymnasiaal onderwijs. Eerder waren dergelijke plannen niet tot uitvoering gebracht. Op de daaromtrent aan het college gedane verzoeken werd toen afwijzend beschikt, omdat de kosten in verhouding tot het aantal te verwachten leerlingen uit deze gemeente veel te hoog werden geacht. Toch werd het nut van gymnasiaal onderwijs ingezien, getuige de oprichting in 1928 van de gemeentelijke cursus in oude talen. Er is nog een heel verhaal aan gebonden voordat men naar de latere locatie verkaste maar dat bespaar ik de lezers van Afgestoft. Wens een ieder die deze serie volgt een goede jaarwisseling, goede gezondheid en alles wat daarbij nog meer wenselijk is. Zal morgen alvast eens uitkijken welke supermarkt nu de lekkerste oliebollen in de aanbieding heeft. Want de tijd dat mijn ouders deze in een schuur naar eigen idee samenstelde ligt in mijn beleving alweer eeuwen achter mij.