721 – ORANJEHARMONIEKAPEL

December is voor mij nog altijd de maand van gezelligheid, vrienden en huisdieren om je heen. Nou is het wel zo dat de laatste categorie, de huisdieren, het in de maand december altijd zwaar te verduren hebben en dan bedoel ik door het afsteken van vuurwerk. Maar zoals gezegd de decembermaand, is er een van gezelligheid pur sang , en als ik zo naar mijn huiselijke omgeving kijk, het huis is helemaal ingericht in ouderwetse Engelse kerstsferen en dat zou ik dat voor geen goud willen missen! Nou is het wel zo, dat ik in mijn fotoarchief geen enkele foto heb van kerstvieringen uit het verleden, ik weet niet eens of die er zijn! Maar dat neemt natuurlijk niet weg dat we vandaag eens een foto plaatsen van een Harmoniekapel uit een heel ver verleden. En je mag er toch van uit gaan dat een Harmoniekapel ook wel in staat was om kerstliederen ten gehore te brengen. Daarom toon ik u vandaag een foto van het Oranje Harmonieorkest dat is opgericht op 27 maart 1922 in Helder. Het mooie van deze foto is dat er onder de muzikanten waarschijnlijk ook twee dienstplichtige militairen zaten, we zien in ieder geval iemand van de Landmacht en een matroos van de Koninklijke Marine afgebeeld. Denkbeeldig gezien zou ik zeggen, nou jongens speel er maar op los hoor.

8 Comments on “721 – ORANJEHARMONIEKAPEL

 1. Ach Ja Cees achter de muziek aan zei ik al eens eerder
  Zoals laatst kreeg ik het genoegen om mee te gaan met een kunstenaar die 2 kaarten had en aan mij vroeg ga je mee ik zei vooruit alhoewel ik de nieuwe Kampanje verafschuw was ik er onder de indruk hoe de Luchtmacht en zijn/haar muzikanten er een stuk muziek neerzette ongelofelijk
  Door mijn verleden heb ik meer van dit soort gelegenheden mogen aanschouwen.
  Zoals bijvoorbeeld de Band die op de bewapeningswerkplaatsen de dagen als deze opluisterde
  of onze Marinierskapel in kleine samen stelling maar ook in concertsterkte
  en in Den helder zelf natuurlijk de diverse band zoals Turnlust en De Jutter
  Muziek is mijn eerste liefde en zal hoogstwaarschijnlijk mijn laatste zijn voor de muziek liefhebbers een tekst van John Miles MUSIC WAS MINE FIRST LOVE …..
  Ook deze zondag kan niet meer stuk vriend

 2. Beste Nachtburgemeester, de tekst van John Miles luidde Music Was My First Love. Overigens is dit weer een prachtige foto uit het muzikale verleden van Den Helder.
  Mijn zondag kan ook niet meer stuk.

  • thnx ik zal mijn English opfrissen 🙂 mine is natuurlijk in het Nederlands de mijne dus eigenlijk ook goed

 3. Om nog even terug te komen over de foto van het dijkje.
  En dan de vraag van Cees: Het is alleen jammer dat we het vaandel wat de vaandeldrager omhoog houdt niet kunnen lezen. Want nu is het gissen welk orkest hier op de foto staat afgebeeld, het kan de Helderse Fanfare of net zo goed het Stedelijk zijn.Mogelijk antw:
  Kijk eens op de foto van vandaag en daar zie je ook een marineman en een landmacht soldaat meelopen.
  Dus kan mogelijk de oplossing zijn dat dit dus ook DE ORANJEHARMONIEKAPEL is die daar meeloopt op Koninginnedag.
  Zou zomaar kunnen toch Cees?

  • Zie de reactie van Barend Strang van vorige week over het verschil tussen fanfare en harmonie.

   • Ach ja, ik lees het pas nadat ik mijn reactie hieronder had geplaatst. Ook Barend verhaalt over het PTT orkest.

 4. Daar heb je inderdaad een punt mee Toon!
  Je kon daarin best nog eens gelijk hebben.

 5. Ik heb (volgens een betrouwbare bron 🙂 ) begrepen dat de PTT indertijd ook een harmonie had. Er zullen er velen geweest zijn in de loop der jaren.