718 – Uitzicht vanaf de Zuidstraat op Boerenverdriet!

Vandaag laat ik u eens genieten van een foto die ik afgelopen vrijdag pas in mijn bezit kreeg, sterker nog sinds de opening van onze oudheidkamer op vrijdag 22 november regent het historische aanbiedingen, zeg maar van foto’s tot winkelinventarissen! Maar goed, de foto die ik vandaag aan u toon is een heel bijzondere en gemaakt rond 1950 als ik het zo bekijk. Voor ons zien we rechts de voorplecht van het voormalige marvaschip Hr. Ms. Schorpioen aan de Zuidstraat. En in het midden zien we, dat op de aanlegsteiger twee heren bezig zijn met de voorbereidingen om te gaan vissen. Achter de ark van de Marine Watersport Vereniging zien we het koninklijk jacht de Piet Hein liggen met daarachter waarschijnlijk een van de sterkte afgevoerd marineschip. Maar de foto laat ons ook zien dat de vroegere Marinekazerne aan de buitenhaven al helemaal verbouwd is, en daar tegenover ligt Hr. Ms. wachtschip de Hertog Hendrik. Ook is te zien dat in het midden voor ons de bouw activiteiten zijn begonnen voor de inmiddels alweer jaren geleden gesloopte Bewapenings Werkplaatsen (BW). Dit is echt weer eens zo’n foto waar je uren naar kunt staren want er wordt een geweldig stukje maritieme historie weergegeven!

Foto: Uitzicht vanaf de Zuidstraat op Boerenverdriet.

8 Comments on “718 – Uitzicht vanaf de Zuidstraat op Boerenverdriet!

 1. Ach ja Hoe snel vliegt de tijd aan ons voorbij kun je nagaan in iets meer als een halve eeuw gebouwd en weer vernietigt
  Maar ik moet zeggen de plannen die nu zijn beslag vinden of krijgen zien er rooskleurig uit
  Alleen onze entree vanaf het station dat is triest een gelegenheid tot eten en drinken een visboer die op de hoek zit
  Ben erg benieuwd wanneer die gevel sneuvelt en plaats maakt voor wat anders
  Maar goed dit is een enorm unieke foto hoe vaak ik vanuit een kroeg of patatzaak naar buiten heb gekeken heerlijk thanks Cees-Jan

  • Ook dit is weer een fantastisch mooie foto uit de rijke geschiedenis van Den Helder. Het is alleen jammer dat er maar zo weinig mensen zijn die hier oog voor hebben.

   • Precies Jaap maar dat komt door de mobile gekte dan kijken de mensen in een scherm en niet meer om zich heen

 2. Het is iedere week weer een verrassing wat voor foto er op Afgestoft staat maar dit is toch wel de mooiste van het afgelopen jaar. En jongens van Afgestoft die oudheidkamer van jullie is een schot in de roos, echt geweldig.

  • En ook een dame. Zij heeft vooral de inrichting van het V&D gedeelte gedaan. Maar een compliment voor het vele werk wordt altijd gewaardeerd.

 3. Op de foto is in het midden van het Boerenverdriet nog een ander object zichtbaar in de vorm van een meerpaal.
  Deze meerpaal ook wel “Kompaspaal” genoemd werd gebruikt voor het “Compenseren” van magnetische kompassen.
  Kleinere schepen zoals de “Piet Hein” werden langs de paal afgemeerd en langzaam rond de paal gedraaid.
  Vaste punten op de wal zoals de Watertoren deden dienst als referentiepunt.
  Afwijkingen van het magn. kompas veroorzaakt door metalen voorwerpen in de nabijheid van het kompas werden gecompenseerd dmv. kleine staafmagneten. Deze werden in de nabijheid
  van het kompas geplaatst.
  Resterende fouten werden aangegeven in een tabel (Stuur tabel) en diende in de nabijheid van het kompas aanwezig te zijn.
  Niet zelden gebeurde het dat een Transistorradio met luidsprekemagneet naast het kompas werd geplaatst met alle gevolgen van dien.
  De Kompaspaal is inmiddels verdwenen. Magnetischekompassen zijn nog steeds als navigatiemiddel erkend en aanwezig aan boord van schepen en vliegtuigen.
  Op de foto is ook zichtbaar dat de “Piet Hein” stuurboords ankerketting uit heeft staan.
  Ligt hij daar voor anker of gaat hij naar de kompaspaal?