716 – Kruisweg

Een van de allermooiste kaarten uit mijn verzameling is er een van de Kruisweg, en ik denk dat ik met deze kaart een aantal van onze trouwe lezers er een groot plezier mee doe! Eens bloeide daar de plaatselijke handel volop aan de Kruisweg, met een manufacturenzaak, een koffie- en theehandel en een rund- en varkensslachterij! Maar de bekendste winkels waren toch wel die van Selbach’s muziekhandel en Jb. N. Prins. Achter de aanduiding boekhandelaar ging in de loop der jaren een verscheidenheid van artikelen school die haar weerga niet kende. Achter het kleine raamdeel, rechts , ziet u ze hangen – bij honderden – de ansichtkaarten van Den Helder. En let vooral eens op de kleding van de voor het plaatje verzamelde burgers. Handkarren, boodschappenmanden en de toen veel gebruikte hoedendoos ontbreken niet. Iets links zien we een karakteristiek persoon met een volle witte ringbaard. Natuurlijk was vrijwel iedereen gehoed en gepet op deze in november 1902 verzonden ansichtkaart uit Den Helder naar iemand in Heemstede! Verder maak ik graag van de gelegenheid gebruik om u uit te nodigen voor een bezoek aan onze oudheidkamer aan de Zuidstraat 75 iedere donderdag- en zaterdagmiddag geopend van 13.00 uur tot 16.15 uur.

Foto: Kruisweg.

Foto: Selbach’s Muziekhandel Kruisweg 1

9 Comments on “716 – Kruisweg

 1. “(…) en ik denk dat ik met deze kaart een aantal van onze trouwe lezers er een groot plezier mee doe!”

  Zeker Cees, prachtig en dankjewel!

 2. Ik zou haast zeggen beste Anton Hagen je word op je wenken bediend! Hier is het verhaal met een geweldig mooie foto van de Kruisweg,

 3. Wat we op de foto zien is, volgens mij, het korte stukje, de oorsprokelijke Kruisweg in het verlengde van de Weststraat.
  Het blijkt dat er in dat buurtje verschillende keren straatnamen en nummers zijn gewijzigd. Zonder te verhuizen heeft Selbach op de Kruisweg, op de Werststraat en op de Kanaalweg gezeten.
  Toen Selbach zijn zaak opende, 7 maart 1925, was het adres Kruisweg 2.
  In de krant van 22 november 1930 lees ik, in een artikel over veranderde nummers: De percelen Weststraat 4,3,2,en1 -dat zijn de woningen van Selbach enz. op de hoek- worden nu bij de Kanaalweg genummerd.

 4. Zo langzamerhand komen wij erachter hoe het nu precies zat met die Kruisweg. Wat wij al wisten was het stukje Kruisweg recht voor de Weststraat naar de zeedijk toe. Op een plattegrond van 1940 is niet duidelijk waar de rest van de Kruisweg zat. Ik ga vooralsnog uit van het volgende. Als je de Kanaalweg volgde richting de Hoofdgracht zat er ter hoogte van de RHBS een lichte knik naar rechts. Deze situatie is op vele oude ansichten te zien. Ik vermoed dan ook, al weet je het nooit zeker, dat de Kanaalweg na de knik overging in Kruisweg!

 5. Wat een heerlijk stukje Cees
  Zelf heb ik deze tijd niet mee gemaakte maar selbach en later George Bakker hebben mijn interesse voor muziek aangewakkerd gevolg dat ik van jongs af naar concerten ging en cd lp s en alle handen artikelen kocht
  Ach ja weer voer voor mijn boek

 6. Beste Nachtburgemeester
  George Bakker? U bedoelt denk ik George Blok.
  Niet deze fouten maken in uw boek.

 7. De Kruisweg, een stukje oude stad dat tot de verbeelding spreekt. Samen met (vooral) de Kanaalweg behoorde dit stukje Den Helder tot het uitgaans gebied en de plek waar de belangrijkste winkels waren, vertelde mijn oma, die hier veel (vooroorlogse) herinneringen aan koesterde. De winkel van Prins kwam bij deze herinneringen o.a ter sprake.