713 – Breewaterstraat

Als je tegenwoordig door de Breewaterstraat loopt of fietst heb je er geen idee van dat deze straat zo’n 100 jaar geleden een winkelstraat was, waar je voor van alles en nog wat terecht kon! Om eens een idee te krijgen over wat er zoal in de Breewaterstraat te koop was zal ik eens een opsomming maken. Volgens een oude advertentie was het beste adres voor alle soorten balletjes J.J. Heijdenrijk in de Breewaterstraat te Helder (huisnummer ontbreekt). Op het adres Breewaterstraat 8 eveneens te Helder zat een boter- en kaashandel, op Breewaterstraat 23 te Helder zat Confiseur H. Schol jr. Maar de allermooiste winkel die er in de Breewaterstraat heeft gezeten moet volgens mij de Luxe Grammofoonhandel van de heer S. Zandstra zijn geweest De winkel opende haar deuren op zaterdag 26 maart 1921 als het speciale adres voor alle grammofoononderdelen en losse machines. In een advertentie van zaterdag 29 november 1930 in de Helderse Courant bood Zandstra’s Grammofoonhandel Breewaterstraat 7 een St. Nicolaas-cadeau te koop aan, een Columbia Koffer-Grammofoon zeer geschikt voor de tropen voor de prijs van f 45,=. In de Helderse Courant van donderdag 30 september 1937 kondigde S. Zandstra de opheffing van zijn handel in grammofoons en muziekinstrumenten aan. Aan het einde van de Breewaterstraat hoek Vosstraat zat voor ouderwetse begrippen de firma Lucas Buter WZ. ,,Groot Kruidenier” overigens was het zo dat dit bedrijf op verschillende locaties is Den Helder vestigingen had.

Foto Breewaterstraat.

 

 

7 Comments on “713 – Breewaterstraat

 1. Wat ontzettend leuk om na een turbulente week iets te zien wat zo herkenbaar is
  Dit is nl 1 van de kruip door sluipdoor routes van ondergetekende
  Uiteraard ken ik de genoemde tijd niet maar weet wel dat er aan het eind een taxicentrale zat tegenwoordig Drommels 2e hands goederen en volgens mij later een auto onderdelen bedrijf
  Er boven woben nu een aantal bekende van mij
  Zo zie je maar sommige dingen moet je meemaken om mee te kunnen praten
  Soms zeggen mensen ach ja dat ken ik maar ze waren er nooit
  Thanks Cees een fijne koude zondag maar gezonde voor heel Den Helder

 2. Een grammofoonwinkel in de Breewaterstraat dat kun je je niet meer voorstellen! Ik zou trouwens maar niet te veel over de Breewaterstraat vertellen want voordat je het weet komt slopersbedrijf Zeestad om de hoek kijken. Het is toch zonde van de Koningdwarsstraat.

 3. 45 Gulden voor een grammofoon, waarbij je dan ook nog platen moest kopen, dat moet in die tijd voor de meeste mensen een heel bedrag zijn geweest.
  Ik zie bijvoorbeeld in een advertentie van mei 1930 dat Hotel Den Burg een dienstbode vraagt en 6 gulden per week biedt. Kon daarbij ook nog eisen stellen: zonder goede getuigen onnodig zich aan te melden.
  De platen in die tijd waren van schellak en breekbaar. Speeltijd was maar een paar minuten. Weegave van het geluid was nog mechanisch, platen werden bespeeld met een naald, die geregeld vervangen moest worden.
  De energie voor het draaien van de schijf kwam van een metalen veer, die geregeld met een slingertje moest worden opgewonen. Een slim mechanisch regelsysteempje (soort centrifugaalregulateur) zorgde voor een constante snelheid van de schijf.
  De zogenoemde langspeelplaten, van vinyl, waren er pas na de oorlog. Draaiden langzamer, hadden veel fijnere groeven, en waren daardoor alleen nog geschikt voor elektrisch versterkte weegave.

  • Schellak of bakeliet werd inderdaad voor de langspeelplaten gebruikt. Inderdaad zeer kwetsbaar. Maar ik ben ook in het bezit van een viertal langspeelplaten waarop de kroning van Hare Majesteit Juliana te beluisteren is. Deze langspeelplaten zijn gemaakt van glas waarop schellak is gedampt.
   Erg breekbaar helaas, eentje is beschadigt.

 4. Klein detail.
  Op de hoes staat het woord “grammofoon” aangegeven als
  “gramofoon”. Is dit een foutje of bestond er naast grammofoon
  ook gramofoon?
  In het Engels wordt wel het woord “gramophone” gebruikt.

  • Zoektochtje in de oude kranten van het Archief Alkmaar naar het woord gramofoon met één m levert duizenden treffers op.