712 – De snoepwinkel van Zoontje deel 2.

In Afgestoft aflevering 709 hebben we het gehad over de snoepwinkel van Zoontje aan de Fabrieksgracht. En uit de reacties die daar op volgden rees al gauw de vraag wie er nou eigenlijk met een bakfiets langs de scholen ging om snoep te verkopen. Volgens de één was het Klaas Zoon en volgens de ander was het de broer van mevrouw Zoon. Nou zal ongetwijfeld Klaas Zoon wel eens met snoepwaar langs de scholen zijn gereden, maar in de meeste gevallen was het toch de broer van mevrouw Zoon die ook Klaas heette die langs de scholen zijn snoepwaar verkocht. En om het allemaal nog eens goed te illustreren laat ik u vandaag een foto zien van een gemotoriseerde ijskar van De Friesche Koe die bestuurd werd door de broer van mevrouw Zoon, die links van de ijskar staat.

5 Comments on “712 – De snoepwinkel van Zoontje deel 2.

 1. Geweldige foto! Maar nu dienen zich alsnog enkele vragen aan. Wie is dan wel de man achter het stuur, als de vaste bestuurder ernaast staat? Is dat dan Klaas Zoon? Of wellicht een vertegenwoordiger van Friesche Koe, die dit fraaie karretje (een zogenaamde ‘ijzeren hond’?)komt afleveren?
  Aangezien deze gemotoriseerde ijskar, die ik me overigens niet herinner, hoewel ik in de jaren zestig en zeventig enkele huizen van Zoontje af woonde, geen bakfiets is, is deze foto geen bewijs dat de broer van mevrouw Zoon en niet Klaas Zoon de scholen langs ging met snoepwaar. Dat neemt niet weg dat het een geweldige foto is die weer veel herinneringen oproept. Dank!

  • U leest het waarschijnlijk niet goed geachte Gekke Henkie.
   Er staat duidelijk dat het mevr Zoon is die links (gezien vanaf de foto als je er tegenaan kijkt) van de kar staat en over de persoon welke rechts(gezien vanaf de foto) van de kar staat wordt naar mijn mening niets over gezegd.Of lees ik het fout?Wel zie ik dat die man rechts op die foto een zeer donkere rechterhand heeft(ook na vergroten)zou dat een kunsthand kunnen zijn?

 2. Meneer Hagen, u heeft volkomen gelijk: typisch een gevalletje van niet goed lezen mijnerzijds.
  Het zou me overigens niet verbazen als de man ter rechterzijde van de gemotoriseerde ijscokar, de man met de veronderstelde handprothese, degene is die het voertuig namens de Friese Koe zojuist heeft afgeleverd bij de firma Zoon en dat de foto dient ter promotie van dat heugelijke feit. Het karretje ziet er namelijk nog splinternieuw uit.
  Ik blijf erbij dat het besturen van een gemotoriseerde ijscokar iets heel anders is dan het aantrappen van een bakfiets, hoewel het natuurlijk heel goed mogelijk is dat Klaas (de broer van…) tot beiden in staan was.

 3. Geweldige foto alhoewel ik deze periode niet heb meegemaakt herinner ik me wel soortgelijke karretjes of men liep ervoor of men had zoiets als deze maar dan in de open lucht waar men plaats kon nemen op de bok als bestuurder
  Bij ons in de vogelbuurt herinner ik me een melkboer welke zijn melk haalde in een soort opslag in de Sternstraat hoek Ooievaarstraat bij als ik me niet vergis Tjerk de Boer vervolgens ging de melkboer Sinnige zijn ronde doen in de wijk en heel af en toe als je geluk had mocht je een stukje meerijden op de bok
  Zo zie je maar voor een ieder roepen foto’s uit een grijs verleden herinneringen op en denk je ach ja waar is de tijd gebleven
  Deze jongen duikt het nachtleven maar weer eens in en besluit met de woorden slaap zacht stad van mijn dromen en morgen weer aan de arbeid voor wie het aangaat

 4. In de Helderse Courant van precies 70 jaar geleden, 14 november 1949 lees ik: ingeschreven in het handelsregister N. Zoon, Fabrieksgracht 21, glazenwassersbedrijf.