711 – 1e Vroonstraat

Historisch is het gebleken, dat als er een fotograaf ergens in een buurt opdook zowat de halve straat leeg liep om zich te laten vereeuwigen. In de meeste gevallen ging het vaak om ansichtkaarten waarop veel volk te zien is, maar er zijn ook echte foto’s bij die soms gemaakt werden t.g.v. een bepaalde gebeurtenis. De foto die ik u vandaag laat zien van de 1e Vroonstraat, is volgens mij begin jaren twintig van de vorige eeuw gemaakt door Chef Kreuger. Waarschijnlijk ter gelegenheid van de verjaardag van Koningin Wilhelmina op 31 augustus, maar het kan ook een andere gebeurtenis geweest zijn. Maar deze foto biedt ons beste lezer van deze rubriek nog meer, ik zou haast zeggen kijkplezier. Kijk alleen maar eens links in het midden, daar hangt een uithangbord aan de muur met de tekst: De hoogste waarde ontvangt u à contant voor alle soorten 2e-hands meubelen, huisraad, en inboedels, kachels, kleedingstukken, lompen, metalen enz. aanbevelend een zekere M.C. Visser. En dan is er rechts op de foto een meisje te zien met een vlaggetje waar een tekst op staat, alleen is de tekst niet te lezen! Het zou natuurlijk mooi zijn geweest als de tekst op het vlaggetje te lezen zou zijn, misschien zou het een aanwijzing kunnen opleveren over de gebeurtenis die op de foto is afgebeeld.

5 Comments on “711 – 1e Vroonstraat

 1. Ach ja Cees wat dat aangaat is het geen bijzonderheid meer (daar iedereen een camera op zijn mobiel heeft).
  Ik weet nog de schoolfotograaf werd aangekondigd en steevast moest je naar de kapper en op je paasbest naar school en als je dan thuis kwam met een scheur in je broek was het feest thuis.
  Maar goed het zijn van die foto’s die getuigen van samenhorigheid onder de bevolking en een ieder nam wat mee (want men had het immers niet breed).
  Iedereen is al in rep en roer voor de komende feestdagen 11 november is de 1e wat mij betreft en dan komt de Goedheiligman gelukkig is het redelijk stil op dat front.
  En dan natuurlijk het andere feest de Kerst ik heb daar persoonlijk niks mee echter dit jaar is wel een bijzondere het ene familielid raakt de 86 aan en de andere word een kwart eeuw.

 2. Volgens advertenties hier nog wat dingen die die Visser opkocht, naast lompen en metalen:
  konijnenvellen, hazen- en mollenvellen, paardenhaar, wattendekens, zilverpapier, lampen, boeken en couranten, touw.
  Waaruit blijkt dat kringloop en recycling geen uitvindingen van onze tijd zijn.

 3. Wat een geweldig mooie foto, dit geeft echt een tijdsbeeld van heel lang geleden weer!

 4. Het is jammer dat je niet kunt lezen wat er op dat vlaggetje van dat meisje staat! Want misschien kan het de ontknoping van het verhaal achter de foto opleveren of niet.

 5. Het muziekinstrument dat de jongen heeft zou wel eens een echte harmonica kunnen zijn, muziekinstrument waarvan ik weet dat het heeft bestaan en misschien nog bestaat, maar dat ik nog nooit in het echt heb gezien.
  Hoewel een accordeon soms ook harmonica wordt genoemd, is de echte harmonica een ander en primitiever instrument.
  Verschil met accordeon is vooral dat bij een harmonica met dezelfde knop ingedrukt je een verschillende toon krijgt afhankelijk van of de balg wordt ingedrukt of uitgetrokken. Net zoals bij een mondhamonica je ook een verschillende toon krijgt afhankelijk van of je in- of uitademt.