709 – De snoepwinkel van Zoontje.

Afgelopen dinsdag hadden we bij café Kaper aan de Zuidstraat een beameravond die als onderwerp had vis, visserij en de Visbuurt! Tijdens de drukbezochte avond passeerden tal van unieke nog nooit vertoonde foto’s van de Helderse visserij en de Visbuurt de revue. En daardoor komen er ook allemaal verhalen los, over visserlui en vooral over hun bijnamen. Maar dat is natuurlijk ook het geval als het over de Visbuurt gaat, en dan met name over de vroegere bewoners van de Vijzelstraat en Brouwerstraat. De Brouwerstraat is denk ik wel het meest bekend geworden door de IJsfabriek van Van der Vaart. Maar zo’n beameravond bij café Kaper levert ook de leukste verhalen op en zo krijg je ook de kans om met elkaar jeugdherinneringen op te halen. En bijna bij iedereen kwam er een gedachte naar boven, over het snoepwinkeltje van Zoon (Zoontje) aan de Fabrieksgracht, dat was het ultieme winkeltje waar menigeen zijn van oma en opa gekregen dubbeltjes en kwartjes heen bracht. En belofte maakt schuld, vandaag laat ik u nog eens heerlijk genieten van ons snoepwinkeltje aan de Fabrieksgracht!

10 Comments on “709 – De snoepwinkel van Zoontje.

 1. IK meen mij te herinneren dat Klaas Zoon nog tot in de jaren 60 met zijn bakfiets de scholen langs ging om zijn snoepwaar aan de man te brengen.
  Je had Klaas (van de snoep) Kees (schoorsteenveger)Jan (kok en bokstrainer bij Zeemacht en Frans (schilder) en de laatste leeft geloof ik nog.

  • Het was niet Klaas Zoon die met een bakfiets langs de scholen reed, maar de broer van mevrouw Zoon wiens achternaam ik niet meer weet.

   • Beste heer Jaap Snor,
    De Klaas welke ik bedoel had 1 oog en een glazen oog en die ging dus met de bakfiets de scholen af
    Nu kan het natuurlijk best zijn dat hij een broer was van mevr Zoon.
    Wellicht is er een andere reageerder welke weet hoe het precies zat,ben benieuwd.

    • Beste heer Hagen,

     Mevrouw Zoon haar meisjes naam was Wiering, en ze had een broer die Klaas heette. Klaas Wiering reed op een bakfiets met snoep langs de scholen, hij heeft zelfs nog met een gemotoriseerde kar gereden.

     • Meneer van Veurne, uw verhaal klopt helemaal de broer van mevrouw Zoon was Klaas Wiering ik kon toch niet op zijn naam komen. Bedankt voor uw uitleg.

 2. Trekdroppen, duimdroppen, veterdroppen, blokschuim, bazooka-kauwgum en wat voor zoetigheid dan ook: Zoontje verkocht het allemaal. En dan heb ik het met name over mevrouw Zoon, die bij mijn weten de honneurs waarnaam in de winkel, soms geassisteerd door Piet Zoon. Zo te zien is ze net even opgestaan, want vaak zat ze als het weer het toeliet op het stoeltje voor de deur te wachten op klanten of te genieten van het zonnetje. Door de deuropening is de vrieskast te zien, waarin het consumptie-ijs zich bevond.
  Meteen links bij binnenkomst was een glazen vitrine, waarin de verschillende snoepsoorten waren tentoongespreid, de één nog verleidelijker dan de ander. Het was altijd een opgave om de juiste keuze te maken als je daar met een dubbeltje of stuiver binnenwandelde en achteraf, als de koop eenmaal was gesloten, kon je jezelf wel eens voor je kop slaan dat je toch niet dat andere lekkers had gekocht. Aan openingstijden deed Zoontje niet echt. Wie zich ‘s avonds of zondags bij de achterdeur meldde, klopte meestal niet tevergeefs aan, tenminste, als je een aardige bestelling deed.
  In de steeg naast de winkel stonden grote houten handkarren, compleet met ijzeren velgen, die voor een paar dubbeltjes werden verhuurd. Ook aan kinderen die met zo’n gevaarte de weg op gingen om bijvoorbeeld oude kranten te halen.
  De foto is kennelijk gemaakt in de nadagen van snoephandel Zoontje, want het raamkozijn is zo te zien behoorlijk aan het het vermolmen.

 3. Wat ontzettend leuk om te lezen. Ik ben daar inderdaad wat keren binnen geweest.

  Overigens heb ik Jan Zoon (kok en bokstrainer bij Zeemacht) goed gekend, m’n broer heeft nog samen met hem gebokst, al was dat inde jaren 60 van de vorige eeuw.

  Ik heb Jan nog wel eens gereden naar de bokslessen in de sporthal van Zeemacht, Jan had geen auto en volgens mij ook geen rijbewijs? Dat laatste heb ik nooit gevraagd.

 4. Voordat het gezin naar de Fabrieksgracht verhuisde had men voor de tweede wereldoorlog al een winkel in Oud Den Helder. Helaas zijn inmiddels -voor zover ik weet- al zijn kinderen niet meer in ons midden.

 5. Ach ja
  Dit weet ik ook nog voor we naar de bioscoop gingen liepen we eerst hierlangs om nog wat snoepgoed in te slaan want vaak scheelde dat een hoop od had je geen zin in weer een mars snicker of treets
  Nee dit soort winkeltje hadden een bestaansrecht
  Dank je Cees voor deze mooie plaat uit een grijs verleden.

 6. Ik was op zoek naar enige info betreffende Busbedrijf v/d Wijst, die ik ook op jullie site heb gevonden, waarvoor mijn dank. Ik was een beetje nieuwsgierig naar wat ik zou vinder onder uw artikel “Visboer”.
  Na opening was ik blij verrast de bijgaande foto te vinden, waarop mijn neef Klaas (klaaspiep) was te bewonderen met een prachtige grote vis.