708 – Van Galenstraat

In iedere stad kom je door straten waarvan het aanzien in de loop van de jaren niet noemenswaardig is veranderd. Bij ons kan de Van Galenstraat tot genoemde categorie worden gerekend. De ansichtkaart uit de dertiger jaren van de vorige eeuw die u hier onder ogen krijgt maakt zulks duidelijk. Natuurlijk zijn er een aantal woonhuizen verdwenen maar dat geldt net zo goed voor veel winkels. Bijzonder is wel dat het hier altijd rustig en gezellig is gebleven. Een verschijnsel dat in sommige andere stadsdelen ver te zoeken is. Bij het bekijken van deze afbeelding vallen natuurlijk de, zo zachtjes aan, historische reclameborden die de gevel van de middenstanders sieren als blikvangers wel heel erg op. Maar dat is ook de bedoeling van de scheppers van deze kunstvoorwerpen. Dat we met een zomers beeld te maken hebben, bewijst de aanwezigheid – rechts op de voorgrond – van het Hemi-ijskarretje waarmee een ondernemende Nieuwedieper in de toen zogenaamde “malaisejaren” een boterham probeerde te verdienen. Terecht werden hiertoe de meest bevolkte en derhalve kinderrijke buurten uitgezocht. Daar het gemotoriseerde verkeer de omgeving nog maar weinig onveilig maakte kon het gewenste resultaat: een brede blik op de straat heel gemakkelijk worden verkregen.

6 Comments on “708 – Van Galenstraat

  1. De Van Galenstraat en de Sluisdijkstraat waren de winkelstraten waar mijn moeder het liefst ging winkelen! Van de Sluisdijkstraat is niet veel meer over, maar de Van Galenstraat heeft ondanks alles nog een bepaalde charme.

  2. De reclame voor de tabak van de firma van Rossum leeft voort in de mooie potten, dozen en affiches die nu colectors items zijn en niet goedkoop, zie ik op internet.
    Vooral de reclame voor Van Rossum´s Troost zag je heel vaak in mijn jonge jaren. Op een Anton Pieck-achtig plaatje staat een man aan een schandpaal, hoofd en handen door het blok. Een medelijdende burger biedt hem een trekje uit zijn pijp.

  3. Bij het woord kapper denk ik allereerst aan Bertus Veldhuijzen aan de Polderweg. Een alleraardigste man, die – ik spreek over de jaren zestig- zo maar opeens overleed, In die tijd kostte een bezoek aan de kapper heel wat tijd want afspreken was er nog niet bij. Het was mijn gewoonte om al om kwart voor 9 voor de zaak te staan, zodat ik de eerste was, maar soms ging de deur pas om half tien open. Dat was het risico.
    Nog meer terug in de tijd – ik was toen 8 jaar – werd ik naar de Lorentszstraat gestuurd. De naam van de kapper is mij ontschoten, wel herinner ik mij nog de bediende, de heer Wieren. Later was hij conciërge op OSG Nieuwediep. Ik vroeg hem eens wat hij in m’n haar smeerde.Zijn antwoord was : dit is ijt van een dolle neger. Zoiets vergeet je nooit meer.

  4. Er waren ontzettend veel winkels in de van Galenstraat.Kruideniers,bakkers,drogist,tabakzaak,slijterij,melkboer,slager en nog veel meer.Mahieutje,zoals we dat winkeltje noemden,was voor ons een begrip,daar kon je lekker snoepgoed kopen.Daarnaast woonden 2 oude dames die petroleum verkochten,dat vond ik een heel eng huis.Aan het eind van de straat,bij de Kerkgracht,was de smid van Kiljan,daar werden paarden beslagen,heel interessant vond je dat als kind.Misschien eens een beamervoorstelling over deze buurt?

  5. Een deel van m’n jeugd bracht ik in de 60er jaren door in de van Galenstraat. Wij woonden op 86 in het rijtje tussen het snoepwinkeltje van Mahieu (hoek de la Reystraat) en de drank- en rookwarenzaak APLO ( hoek Krugerstraat)Voor de meeste boodschappen kon m’n moeder in de van Galenstraat terecht. Op het rijtje tussen Krugerstraat en de Ruyterstraat was de kruidenier Centra waar m’n moeder de wekelijkse boodschappen kocht. Toen we in 1968 naar de Schooten verhuisden bleef m’n moeder klant bij Centra.( in de Schooten waren nog geen winkels) Zaterdag ‘s morgens ging ze op de fiets naar de Centra en bestelde de boodchappen die ze in een boekje schreef en ‘s’middag s bezorgde de Centra ze met bestelwagentje bij klanten in de Schooten. Als 8 jarige knaap mocht ik helpen bij de bezorging.