705 – Barbier Bertus van Amsterdam

De afgelopen twee weken hebben diverse boeren de revue gepasseerd in deze rubriek, en dat leverde aardig wat reacties op. Vandaag gaan we het eens hebben over een beroepsgroep die nooit uitgestorven is geweest. En die tegenwoordig bijna op iedere hoek van de straat te vinden is, namelijk de herenkapper of zoals men vroeger zei de barbier. Ik weet nog wel dat er in de Sluisdijkstraat gegrossierd werd in kappers, je had er twee dames en drie herenkappers. En die herenkappers dat waren Piet Nonnekes u weet wel met dat manke been, dan was er kapper Quast die ook nog sigarenboer was en we hadden nog een echte barbier en dat was IJf Denijs. Maar de meest legendarische herenkapper, of zoals hij het zelf altijd verteld was,  ik ben barbier, was Bertus van Amsterdam op de hoek van Achterbinnenhaven/Nieuwebrugstraat. Bertus van Amsterdam die geboren is op 31 maart 1904 in Den Helder en begonnen is als barbier in 1925, en gestopt in 1985 na bijna zestig jaar kapper te zijn geweest. Op de foto knipt hij zijn laatste klant en dat is Willem Post.

 

9 Comments on “705 – Barbier Bertus van Amsterdam

 1. Ach ja In de Sluisdijkstraat werd ik altijd naar kapper Mosterd gestuurd Ik dacht wat wat die heeft kaas maar nee het was een kapper de kaas moest bij Sietse gescoord worden Later ging ik zelf op zoek en kwam bij Loeki terecht.
  De kapper waar het stukje over gaat heb ik niet bewust meegemaakt
  (Daar ik zelf een leven aan het opbouwen in Julianadorp)maar wel was ik vaak te vinden in die buurt ook daar had je diverse zaken die met eten te maken hadden.

 2. Ja,Bertus van Amsterdam
  Wereldberoemd in de Visbuurt en omstreken.Zaterdags was het daar altijd druk want de vissers waren dan binnen en vooral de wat ouderen vissersmannen gingen dan naar Bertus om zich te laten scheren of knippen.
  Schuin tegenover Bertus (Basingracht)kwam plots een ,,concurrent” van Bertus n.l kapper van Wijk.Maar Bertus had daar niet veel concurrentie aan want naar (Hassie bijnaam) van Wijk gingen alleen de wat jongere mensen uit de Pilo en omstreken. Want van Wijk knipte modern en Bertus was nog een beetje een kapper van de oude stempel.
  Guus Limonard (kapper in de Koningstraat)heb ik nog meegemaakt als leerjongen bij Van Wijk.
  Bij mooi weer zaten de klanten van Bertus meest buiten te wachten op hun beurt

 3. Ja, inderdaad Willem Post was de laatste klant Bertus van Amsterdam. Willem Post was werkzaam bij het MLTB op het Vliegkamp de Kooy merendeels als klokkenmaker.

 4. Het woord “barbier” heeft te maken met “barba” = baard. Ik herinner me nog de tijd dat heren meerdere keren per week ´s morgens naar de barbier gingen om zich te laten scheren. Voor die vaste scheerklanten was de scheersalon een soort sociëteit, er werden kranten gelezen, er werden nieuwtjes en roddels uitgewisseld en de dingen van de dag werden besproken. Ik denk dat in de jaren ´50 de vaste scheerklanten historie zijn geworden.
  Ik herinner me ook hoe, nadat je geknipt was, de kapper altijd met een zachte langharige borstel de losse haren wegborstelde en daarbij nog even het hele riedeltje afdraaide van de spullen die hij te koop had.
  Iedere kapper was, en is waarschijnlijk meestal nog, een kleine zelfstandige onderneming. Waar ik nu woon (Brazilië) zijn er veel kapsalons met dezelfde naam en er ongeveer hetzelfde uitziend. Zijn van dezelfde onderneming, kan ook franchising zijn.

  • Mocht je ooit Den Helder weer eens aandoen Hans, dan is er in de Schooten een Braziliaanse kapster die je weer even het “thuisgevoel” kan geven.

 5. Een echte concurrent van Bertus van Amsterdam was volgens mij kapper Bremer aan de Spoorgracht waar ik
  als schooljongen mijn overtollig haardos liet verwijderen. Voor een paar duppies zag je er weer piekfijn uit. Heb Toon Bremer in de jaren tachtig een paar keer voor de radio geïnterviewd want gezellig kletsen kon hij als geen ander maar Bertus van Amsterdam nam ik ook op mijn cassetterecorder. Een gesprek zo nu en dan onderbroken door zijn papegaai. Bertus van Amsterdam (hij overleed in Rotterdam!) had een dochter die een tijdje verbonden was bij het Leger des Heils aan de Spoorgracht. Dat waren overigens de dochter en zoon van kapper Bremer ook. In de Nieuwstraat had je nog kapper Bais. Kapper Van Amsterdam is nooit van mij rijk geworden want als puber vertikte ik naar de kapper te gaan want ik was trots op mijn lange haar. Ik woonde in 1965 als 18/19 jarige tijdelijk op een woonark, eigendom van mijn ouders, schuin tegenover kapper Van Amsterdams. Ooit kwam hij bij mij aan de deur op aandrang van mijn moeder, maar je raad het al. Hij keerde met zijn koffertje in no time weer naar de Achterbinnenhaven-hoek Nieuwe Brugstraat waar hij zijn bedrijf had. Heb het later nog eens met hem doorgenomen maar hij kon zich hier niets meer van herinneren… Maar wat wil je van een barbier die zestig jaar klanten ontving.

 6. Ik ben opgegroeid in nieuw Den Helder. De naam van de kapper die direct in mij opkomt was Helmus.

 7. In de tijd dat ik van mijn ouders naar de kapper moest gebeurde dat bij Nonnekes in de Sluisdijkstraat schuin tegenover ons en zo’n beetje recht voor de Torenstraat. Nonnekes was zo’n type kapper die een plank in de zaak had met daarop allemaal bloempotten alle haar wat er onderuit kwam moest eraf. Dit is natuurlijk niet waar maar zo’n type was het wel. Nou heb ik mijn hele leven al melkboer hondenhaar dus veel valt er niet te verprutsen maar was toen wel blij dat ik zelf een kapper mocht uitzoeken. Ben daarna vaak bij Reus geweest en werd dan het liefst geknipt door Cor. Zowel in de Bierstraat als de Spoorstraat.