703 – Hier is Dirk

Afgelopen woensdag hadden we het in deze rubriek over de visboer, en daar kwamen een paar leuke reacties op. Zoals, waarom heeft het woord boer de betekenis van verkoper gekregen en worden zoveel mensen die iets verkopen –boer genoemd? In de stad kreeg ik donderdag van iemand een hele opsomming over van alles, waar het woord boer aan geplakt kon worden. Vandaag doen we er nog een schepje bovenop en staan we stil bij het beroep van groenteboer, tegenwoordig een unicum want de enige groenteboer in Den Helder is volgens mij nog André van Os aan de Spoorgracht. En dat is wel eens anders geweest! U weet inmiddels dat ik mijn jeugd heb doorgebracht aan de Ruyghweg, en de groentewinkels waar mijn moeder kwam waren Pranger, Verberne en Planjé in de Sluisdijkstraat. En op de Ruyghweg zat groenteboer Blom, hoe die het voor elkaar kreeg weet ik niet maar die had volgens mij de lekkerste aardbeien van Den Helder. En zoals u nu mijn verhaal leest, zult u, beste lezer, weer terug denken aan een groenteboer die vroeger bij u in de buurt zat. En om uw herinneringen weer eens wat op te frissen toon ik u een foto van de groentewinkel van Dirk Geervliet in de Jan in ’t Veltstraat. U weet wel met dat toepasselijke reclamebord ,,Hier is Dirk”.

12 Comments on “703 – Hier is Dirk

 1. Heerlijk deze foto zeg zo op de vroege morgen of aan het eind van mijn nacht alla.
  Laat ik nu iemand kennen die Dirk heet en ook nog Dirk Geervliet
  verder is de naam Dirk niet voor niets Dirk betekent volgens de boeken
  heerser over mensen maar heeft tevens iets vertrouwds ,kom je een Dirk tegen dan weet je dat zijn levensgenieters maar ook erg betrouwbaar
  dus Dirk van de Broek is een supermarkt keten.
  ”maar alle gekheid op een stokje”
  Dit getuigd weer van uitstekende kennis van je stad Cees wat overigens mijn oude krantenwijk was bijna 40 jaar geleden waar Dirk Leen zijn fietsenzaak had en het stuurradje mijn interesse had gewekt voor vis en drank echt we waren te jong dus een colaatje
  Zoals Cees en ik gingen vissen in scheepstijd bij Gerssen aan de Beatrixstraat.
  Ach Ja Cees oh waterloo plein in Antwerpen was ons ook niet vreemd echter de kroeg hete heel raar De Varkenspoot.
  Maar voor ik delen uit mijn boek ga verraden sluit ik nu af want op tv ga ik naar Japan F1 kijken.

 2. Wat een mooi plaatje Cees Ma en Ik zitten te kijken en ma zei me net daar haalde ik altijd vlees met je vader maar dan aan de overkant(ze steekt nog maar eens een sigaartje op) tegenwoordig een Chinese patatzaak
  Nu is mij de naam even ontschoten volgens mij was het Ton Wittenberg wij hebben nog een delfts-blauw bord waar de gehakt op gepresenteerd werd gekocht door Pa omdat hij hem wilde hebben voor 25 gulden

  HEERLIJK EN BEDANKT CEES-Jan

 3. Ton Wittenberg was de slager, en daarvoor was het slagerij Petter.
  Naast de groentewinkel van Geervliet zat een winkeltje waar ze klompen verkochten

 4. Over groenteboeren gesproken, zoals Cees al memoreerde zaten er in de Sluisdijkbuurt een aantal met in de Sluisdijkstraat al drie.
  In de 1e Goverdwarsstraat, naast de ingang van garage Smid had je de groentehal van mevrouw Krijnen dat was voor ons om de hoek want wij woonden toen in de Schoolstraat op nr. 8. Ook de groentehal van Kalis in de Gravendwarsstraat werd nogal eens bezocht.

  • Willem voor mij waren die groenteboer en net zo dichtbij als voor jou.ik woonde ook in de schoolstraat nr.8,maar ik denk na jou.leuk hoor!

 5. Toch zou het leuk zijn om eerdaags een Dirken dag te organiseren
  Of in de blauwe stoep of in de bierbron of beide
  De Blauwe Stoep zal ook wel de tand des tijd niet overleven
  En de Bierbron is met café Kaper 1 van de oudste kroegen die nog open zijn

  • Wat heeft dat nou allemaal met de groentewinkel van Dirk Geervliet te maken zo’n Dirkendag?

 6. Er zat nog een groentewinkel in Jan in ’t Veltstraat.
  Klaas Biersteker,tegenwoordig zit zijn zoon er in met zijn mandenvlechtwerk en nog veel meer.
  Kees is de echtgenoot van Tjitske (gemeenteraadslid)

 7. Vraagje, wat doet DeNachtburgemeester overdag eigenlijk voor werk!
  En tegen Anton wil ik zeggen, dat hij helemaal gelijk heeft als het gaat om de groentewinkel van Klaas Biersteker.
  Alleen is Tjitske tegenwoordig wethouder.